Akcija FUP-a: Pretresi na više lokacija u Sarajevu i Kaknju, uhapšeno šest osoba

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) izvršili su pretrese na deset lokacija na području Sarajeva i Kaknja, te uhapsili šest osoba osumnjičenih za napade i pljačku najmanje 14 poslovnih subjekata iz kojih su ukrali više od 200.000 KM i veću količinu roba.

Ova kriminalna grupa izvršila je napade na benzinske pumpe, trgovinske centre i druge privredne subjekte na području Federacije BiH i Brčko distrikta i tom prilikom su otuđili više od 200.000 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kafe, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

S ciljem izvršenja ovih krivičnih djela, prethodno su ukrali 14 putničkih automobila i pokušali ukrasti sedam motornih vozila.

Uhapšene su osobe inicijala N.H, A.Ć, A.Š, A.Š, M.I. i E.D, dok je za osobom inicijala E.DŽ. raspisana operativna potjernica, navedeno je u saopštenju.

Uhapšena lica su osumnjičena da su od početka prošle godine na području Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, te Brčko distrikta, organizujući se s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršila više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata.

Akcija je realizovana u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosankog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona.

Ancija se sprovodi od nedjelje, 28. februara, pod nadzorom Tužilaštva Srednjobosanskog kantona u vezi sa dokumentovanjem organizovane kriminalne grupe osumnjičene za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelom teška krađa.

Izvor: BHRT