ALD Zavidovići i “Pod lupom” organizovali uličnu akciju i upozorili na pritiske na birače

Agencija Lokalne Demokratije Zavidovići koja provodi aktivnosti kao članica Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ organizovala je u Zavidovićima protekle subote uličnu akciju s građanima/kanama na kojem su upozorili na različite oblike pritisaka na birače u Bosni i Hercegovini u nastojanju da ih građani što bolje razumiju te da postanu otporniji na sve oblike pritisaka i zastrašivanja birača.

Navode da postoje ozbiljne zabrinutosti zbog nedostatka mehanizama za zaštitu građana, te postojećih mehanizama koji nisu efikasno iskorišteni.

Istraživanje koje je provela Koalicija „Pod lupom“ pokazalo je da je gotovo 40% ispitanika doživjelo neki oblik pritiska na birače.

Od oblika pritisaka na birače, prednjači vršenje direktnog pritiska za koga da se glasa. Zatim slijedi prisustvovanje političkim ili stranačkim događajima, pritisci na učlanjenje u stranku, posebno radi ostvarivanja određenih prava ili nuđenje ličnih benefita (najčešće zaposlenja).

Ispitanici su visoko postavili i politički pritisak koji se odnosi na prikupljanje tzv. „sigurnih“ glasova za stranku ili kandidata, zatim pritisak da se na društvenim mrežama podržavaju i promovišu stranke ili kandidati. Zabrinjava to što su mnogi oblici pritisaka na birače postali uobičajena ponašanja političkih subjekata koji učestvuju u izbornim utrkama što je dovelo do toga da građani i građanke često pritiske na birače posmatraju kao redovne stranačke aktivnosti.

Također, navode kako su radili direktno sa osobama koje su bile izložene pritiscima na birače ističući kako je jedan od najboljih načina za podizanju svijesti o ovoj tematici da građani i građanke pogledaju konkretne slučajeve pritisaka na birače i na koje načine se oni sve mogu odigrati. Anonimne priče građana dostupne su na web stranici Koalicije „Pod lupom“.

Pojedinačne priče građana pokazuju na jednostavan način da se pritisci na birače javljaju i u državnim institucijama, i u privatnim kompanijama, da ih vrše i stranački ljudi, ali i građanima bliske osobe, odnosno, bliža porodica i prijatelji, te da se pritisci na birače ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, a isto tako i da skoro nijedan politički subjekt ne preza od pritisaka na birače.

Građani i građanke mogu anonimno podijeliti svoju priču o pritisku na birače koji su doživjeli putem web stranice prijavnog obrasca na www.podlupom.org, maila [email protected] ili besplatnim pozivom na 080 05 05 05.

Iz Agencije Lokalne Demokratije Zavidovići i Koalicije „Pod lupom“ naglašavaju da je neophodno uvesti politiku nulte tolerancije prema političkim pritiscima i zloupotrebama kako bi se stvorila atmosfera u kojoj se takve aktivnosti najstrože osuđuju i kažnjavaju. Politički subjekti moraju poštovati zakon i suzdržati se od vršenja pritiska na birače. Slučajeve navodnog pritiska na birače treba ispitati brzo, temeljito i učinkovito, a tužioci i Centralna izborna komisija BiH trebaju počinioce blagovremeno pozvati na odgovornost.