Bećirović s NATO komandanticom u BiH: Mora se stati na put destruktivnom djelovanju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalkom Pamelom McGaha.

Tokom susreta Denis Bećirović je izrazio zahvalnost brigadnoj generalki Pameli McGaha na doprinosu koji NATO komanda u Sarajevu kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini u pogledu reformi odbrambenog sektora, NATO integracija i opće sigurnosti i stabilnosti.

Ocjenjujući kako je saradnja sa NATO štabom od velike važnosti, izrazio je želju za zajedničkim radom na implementaciji Programa reformi BiH u cilju prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u NATO.

Bećirović je potvrdio čvrstu opredijeljenost za intenziviranje NATO integracijskog procesa, u skladu sa Ustavom i Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Pozdravio je odluku o političkoj i praktičnoj pomoći, koju je NATO najavio Bosni i Hercegovini tokom samita u Madridu, kao i paketu podrške Bosni i Hercegovini u smislu snaženja odbrambenih kapaciteta, što je precizirano i tokom nedavnog ministarskog sastanka u Bukureštu.

Također, iskazao je spremnost da se zaključci zajednički usaglase i konkretno definiraju kroz paket „Prilagođene podrške Bosni i Hercegovini“.

Između ostalog, član Predsjedništva BiH je ukazao kako geopolitička dešavanja, uključujući i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, imaju direktan odraz i na sigurnosno-političku situaciju u Bosni Hercegovini, zbog čega je nastavak dosljednog procesa euroatlantskih integracija od velike važnosti. U tom pogledu zajednički je konstatiran značaj nastavka implementacije programa razvoja i modernizacije Oružanih snaga, kao i nastavak učešća u operacijama podrške miru u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici u skladu sa odlukom novog saziva Predsjedništva BiH.

Na kraju razgovora Denis Bećirović je poručio kako se mora stati na put destruktivnom djelovanju kako bi se zaštitili ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, te da međunarodna zajednica treba da zauzme kategoričan stav prema političkim elitama koje usporavaju euroatlantske integracije.