Bh. klubovi uspješni u prvim utakmicama na evropskoj sceni

Bosanskohercegovački fudbalski klubovi, koji ovog ljeta nastupaju na evropskoj sceni u utakmicama kvalifikacija za takmičenja pod okriljem UEFA-e, odigrali su prve susrete i ostvarili pozitvne rezultate uoči revanša. 

Prvak Bosne i Hercegovine mostarski Zrinjski je u prvom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka ugostio moldavski Sheriff Tiraspol, a susret je okončan bez pogodaka.

Iako nisu došli do trijumfa, Plemići mogu biti relativno zadovljni obzirom da su ostali neporaženi protiv favorizovanog protivnika, te će se o putniku u narednu fazu odlučivati u revanšu narednog utorka u Kišinjevu.

Borac je svoju utakmicu prvog pretkola za Konferencijsku ligu igrao u Modriči, a Banjalučani su sa 2:0 savladali B36 Tórshavn sa Farskih Ostrva rezultatom 2:0. Strijelci su bili Benjamin Tatar i Nedeljko Piščević.

Identičnim rezultatom Tuzla City je slavio kao gost u San Marinu protiv Tre Pennea. Tuzlaci su otpor domaćina slomili tek u sudijskoj nadoknadi, a u kratkom razdoblju dva pogotka je postigao mladi Salko Nargalić neposredno nakon ulaska u igru.

Osvajač Kupa BiH ekipa Veleža svoje učešće započinje od naredne runde kvalifikacija.