Biciklistički Klub Tajan – Promocija zdravog života i ugodnog druženja

Družina zaljubljenika u bicikl i prirodu počela se okupljati spontano tokom 2013. godine, te je okosnicu toga prijateljstva činilo druženje u prelijepom ambijentu zaštićenog područja Tajan. Iz godine u godinu, grupa je postajala brojnija, tako da danas imaju 15 aktivnih i približno toliko povremenih vozača. Aktivnosti su im, kažu, gotovo pa svakodnevne. Neki njihovi članovi su se okušali i u profesionalnom biciklizmu.

Već sedam godina su učesnici memorijalnog biciklističkog maratona Zavidovići-Srebrenica, na što su posebno ponosni. Također, učesnici su i mnogih biciklijada širom naše zemlje gdje su ostvarili značajne uspjehe, među kojima se izdvajaju rezultati koje su postigli Saudin Trakić i Admir Hodžić na XCM “Vlašić”.

Ističu da su posebno ponosni, jer sebe vide kao ambasadore općine Zavidovići i zaštićenog područja Tajan, kao i to da njihove aktivnosti promovišu zdrav način življenja kao i prirodne ljepote našeg kraja. Nisu aktivni samo na području Zavidovića, već i na području čitavog ZE-DO kantona, te su do sada obišli mnoge ljepote ovog područja, među kojima ističu: Bobovac, planinu Zvijezdu – Karasovine, najviši vrh u kantonu, Mahnjaču, Ponijere, Konjuh, rijeku Krivaju i stećke kod Olova.

Kažu da im se nije teško pridružiti i da osim dobre volje, ništa drugo vam nije potrebno. Ne treba vam čak ni bicikl, jer pored biciklizma praktikuju i planinarenje, rafting, šetnju, pri čemu ističu da im je ipak biciklizam osnovna aktivnost, ali svakako ne i jedina. Posebno su zadovoljni ostvarenjem brojnih poznanstava, kako sa biciklistima iz zemlje, tako i iz inostranstva. Raduje ih i činjenica da su biciklisti sve češće primijećeni i u saobraćaju, kao i to da se nivo saobraćajne kulture znatno poboljšava, kako kod biciklista, tako i kod drugih učesnika u saobraćaju. Motivacija im je prvenstveno dobro i pozitivno druženje, aktivni odmor, obilazak prirodnih ljepota, ali i borba protiv raznih bolesti kao što su dijabetes, pretilost i brojne kardiovaskularne bolesti.

Ističu da imaju odličnu saradnju sa BK Pedala Žepče, BK Triton, BK Živinice, BK Olovo, BK Lukavac i mnogi drugi širom BiH. Najaktivniji članovi grupe su Saudin Sajo Trakić, Nedim Malićbegović, Admir Hadžić, Bego Parić, ali tu su i mnogi drugi. Ukoliko ste i vi zainteresovani, možete im se javiti i preko Facebook stranice BK Tajan, gdje ćete dobiti više informacija.