Bisera Turković razgovarala s medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je razgovarala s glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Dr. Anthonyijem Faucijem.

Ministrica Turković i Dr. Fauci, koji je i direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, održali su online sastanak, a u fokusu razgovora je bila borba protiv pandemije COVID-19.

Ministrica Turković je upoznala Dr. Faucija sa trenutnom situacijom i mjerama koje su poduzete u našoj zemlji s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te problemima koji su nastali u nabavci vakcina putem mehanizma COVAX.

Istakla je da bi naša zemlja duboko cijenila pomoć Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju ovog problema, te da bi bilo važno da sve zemlje u svijetu istovremeno provode vakcinaciju stanovništva.

Dr. Fauci je govorio o trenutnoj situaciji u SAD-u, te o mjerama i potezima koje je poduzela nova američka administracija na čelu sa predsjednikom Joe Bidenom.

Doktor Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, kada je nacija bila u krizi zbog side. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, uključujući predsjedničku medalju za slobodu. Stekao je 45 počasnih doktorata na univerzitetima u SAD-u i inostranstvu.