Centar za kulturu priprema predstavu povodom 65. godišnjice rada

JU Centar za kulturu Zavidovići naredne sedmice će organizovati prikazivanje predstave u povodu 65. godišnjice postojanja ustanove.

Simbolično 9. septembra, na datum kada je 1956. godine odigrana prva pozorišna predstava u ovoj ustanovi, u četvrtak će biti odigrana predstava “Žena koja je skuhala svoga muža“, u produkciji Centra za kulturu, a u režiji Miroljuba Mijatovića.

Smatrali smo i osjećali smo se dužnim da ovu predstavu poklonimo svima onima koji su utkali sebe i svoj rad u Dom kulturu i pokazali svima nama kroz svoj rad i svoju požrtvovanost, da moramo imati tu jednu vodilju koju su oni tada uspostavili i da nastavimo s kreiranjem kulturnih sadržaja i danas“, kazao nam je Sanel Jalmanović, direktor JU Centar za kulturu Zavidovići.

U pripremi povodom 65. rođendana je i monografija koja govori o 397 uposlenika ove ustanove kroz historiju.

Za Centar za kulturu nema stajanja, nastavljamo da radimo, dužnost nam je da kreiramo nove kulturne sadržaje i trudimo se da ovakvim i sličnim projektima otrgnemo od zaborava tradiciju koju su kreirali svi ti ljudi“, dodaje direktor ove ustanove.

Predstava “Žena koja je skuhala svoga muža” će biti odigrana po tekstu Debbie Isitt, a pod vodstvom režisera Miroljuba Mijatovića glumačku postavu čine glumci i saradnici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Anđela Ilić, Tamara Miličević-Stilić i Adem Smailhodžić.

Dio proba smo obavili u Zenici, završnih desetak dana smo u Zavidovićima kada sve dovodimo do finala, kada sve poprima konačan oblik kakav će izaći pred publiku“, rekao je režiser Miroljub Mijatović.

Ovaj predložak i postavka za koju smo su se odlučili zahtijeva od glumaca da neprestano rove po sebi, da na površinu, dakle pred publiku, iznose sebe i da nam pokažu kako mi svi reagujemo na takve situacije u živote koje se mogu dogoditi svima nama“, dodaje on.

To je priča o raspadu braka nakon 19 godina postojanja. To je jedna crnohumorna priča, ali priča o velikom bolu jedne žene koja je ostavljena, o jednom mužu koji je prevario i o jednoj ljubavnici, o njihovim razlozima za takve postupke. Zapravo, kako bi se reklo u tekstu, svi smo povrijeđeni, a niko nije kriv“, rekla je glumica Anđela Ilić.

Predstava “Žena koja je skuhala svog muža” će biti odigrana u četvrtak, 9. septembra, s početkom u 19:30 u Centru za kulturu Zavidovići.