Christian Schmidt na konferenciji poslao posljednje upozorenje političarima

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nije nametnuo danas izmjene Ustava Federacije BiH koje bi trebale deblokirati proces uspostave vlasti, iako su tu mnogi očekivali kada je sazvao danas konferenciju za medije u 12 sati.

Rok za formiranje Vlade FBiH je istekao jučer, čime je prošao rok koji je Ured visokog predstavnika (OHR) nametnuo BiH zvaničnicima 2. oktobra kada su nametnute posljednje izmjene.

Na današnjoj konferenciji za medije Visoko predstavnik u BiH je pozvao političare na odgovornost i poslao posljednji poziv za formiranja nove Vlade FBiH.

Izborni rezultati ne mogu biti potpuno sprovedeni, iako postoji podrška potrebne većine u oba doma- Uzimajući u obzir rad trenutne vlasti koja je u tehničkom mandatu nije u skladu sa uobičajnom demokratskog praksom i ne odražava volju birača“, kazao je danas Christian Schmidt tokom obraćanja medijima.

Federacija se nalazi u političkom rascjepu između političkih blokova. Ovo je borba političkih stranaka za moć, a ne o borbi za opstanak narod. Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto na osnovu onoga što je predviđeno u Ustavu i to je ono što se mora poštovati. Ali borba političkih stranaka koja je borba za moć se može i mora riješiti“, kazao je Visoki predstavnik.

Trenutna blokada se ne može nastaviti, volja naroda prikazana na oktoborskim izborima mora biti pretvorena u političku stvarnost, u suprotnom demokratija ovdje neće imati smisla. Federacija mora nastaviti da funkcioniše, jer trebamo snažnu Federaciju za funkcionalnu državu“, dodaje Schmidt.

Ovo je zadnji poziv da se urazume. Neće biti više konačnih poziva“, kazao je on u završnici svoga obraćanja.