CIK jednoglasno pozvao Tužilaštvo BiH: Govor mržnje mora biti sankcionisan, pokrenite krivični postupak protiv Dodika

Centralna izborna komisija je jednoglasno, sa šest glasova za, donijela odluku kojom se poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a u vezi sa nedavnim vrijeđanjem članice CIK-a Vanje Bjelica-Prutina.

Podsjećamo, Dodik je nakon odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici i Doboju zbog brojnih malverzacija, rekao da navedena ne može predstavljati srpski narod, a biti u braku sa Bošnjakom.

Na ovu skandaloznu izjavu su reagirali iz OSCE-a i OHR-a, kao i iz ambasade SAD-a, kazavši kako govoru mržnje nema mjesta u politici. Možda bi Dodik prevashodno trebao “prevaspitati” najviše funkcionere iz manjeg bh. entiteta, kao i najznačajnije članove SNSD-a, budući da veliki broj njih, što je sasvim normalno, živi u mješovitim brakovima.

Vanja Bjelica-Prutina se oglasila nakon salve uvreda od Dodika, kazavši kako nema namjeru pružati alibi bilo kome, te kako će, nakon ovoga, još čvršće i posvećenije raditi na provođenju svakog slova zakona. Da li će Tužilaštvo BiH reagirati na ove nedopustive izjave ili će ostati nijemo, kao što to obično biva kada su u pitanju funkcioneri iz Republike Srpske, vidjet ćemo u narednom periodu.