Članovi spasilačkih timova FUCZ i GSS FBiH odlikovani posebnim priznanjima

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH na današnjem prijemu upriličenom u sjedištu Vlade Federacije BiH odlikovani su posebnim priznanjima.

Oni su u pokrajini Hatay u Republici Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Priznanja su im uručili premijer FBiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Sadik Babur Girgin. Premijer Novalić je ovim herojima poželio dobrodošlicu na prijem organizovan u njihovu čast, u znak zahvalnosti.

Stojim pred vama s najvećim poštovanjem. Danima i noćima ste nadljudskim naporima neprekidno radili najplemenitiji posao. Bio sam na vašem ispraćaju, i dočekao vas kada ste se, hvala Bogu, vratili živi i zdravi svojim porodicama.Samo ću još jednom ponoviti zahvalnost u svoje, i uime Vlade. Svoju hrabru misiju obavili ste na ponos svih nas i jedine nam domovine koja sutra obilježava svoj Dan nezavisnosti. Vi ste osvjetlali obraz države Bosne i Hercegovine i nema sumnje da naša zemlja na vas uvijek može računati. Vaše herojstvo neće biti zaboravljeno, a Vlada Federacije će sigurno i dalje biti vaša podrška“, rekao je premijer Novalić.

Ovom prilikom, premijer Novalić je kolektivima i pojedincima čestitao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH koji se obilježavaju 1. marta, a posebno onima koji su učestvovali u ovoj humanoj misiji spašavanja.

Posebnim priznanjima danas su odlikovani i psi tragači FUCZ i GSS FBiH, koji su zajedno sa spasiocima učestvovali u akcijama spašavanja u Turskoj. Prijemu u Vladi FBiH od njih sedam, prisustvovalo su Zak, Aska, Oskar, Kviker i Atos.

U akcijama spašavanja učestvovala su 52 pripadnika USAR tima FUCZ-a sa četiri psa za potrage, te 69 pripadnika GSS-a FBiH sa tri potražna psa iz sastava ove spasilačke službe. Prema zaduženju Federalne vlade, oni su u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku u nekoliko grupa, gdje su radili na raščišćavanju i pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije AFAD-a.