Danas u Generalnoj skupštini UN-a glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Danas će se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati o rezoluciji o Srebrenici, odnosno, proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucija je trebala biti razmatrana 2. maja, ali je do promjene datuma došlo zbog proceduralnih razloga.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.

Predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a tekst su sponzorisale još 34 države među kojima su i bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

U Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, jedinice tadašnje Vojske Republike Srpske ubile su 1995. više od 8000 Bošnjaka. Taj je zločin Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju definirao kao genocid, a tamo i pred sudovima u BiH osuđeno je više od 50 osoba.

Glasanje je zakazano za 16 sati po centralnoevropskom vremenu, potvrdio je predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u, Zlatko Lagumdžija.