Denis Bećirović se u Zagrebu sastao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem

U okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da treba raditi na jačanju ekonomskih i drugih veza Bosne i Hercegovine i Hrvatske na temelju principa poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ravnopravnosti u međudržavnim odnosima, međusobnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnje poslove drugih država.

Poručio je da su Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska dvije susjedne i bliske države čija saradnja je važna ne samo za dobrobit građana obje države, već i za stabilnost regije i cijelog područja Јugoistočne Evrope.

Bećirović je posebno podvukao činjenicu da su državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno usvojili strateške ciljeve, a to su punopravno članstvo u NATO-u i EU. S obzirom na to da je Hrvatska članica i NATO-a i EU, za Bosnu i Hercegovinu je važno da ima i njenu podršku u realizaciji ovih ciljeva.

Mislim da je vrijeme da gradimo mostove prijateljstva između naših država. Građani Hrvatske i BiH dobro surađuju i mislim da se politički zvaničnici trebaju ugledati na građane. Želim da unaprijedimo bilateralne odnose, želim da ih gradimo na principu jednakosti”, kazao je Bećirović..

Dodao je da je čovjek koji uvijek isto govori, te da nema jednu priču u Sarajevu, a drugu u Zagrebu, Briselu ili Washingtonu.

Jednako principijelno govorim na svim mjestima, s nekim stvarima se slažemo s nekim ne, ali želim da razgovaramo o otvorenim pitanjima. Moram reci da je jako važno da zvaničnici dvije države daju ekonomski impuls saradnje BiH i Hrvatske“, istakao je Bećirović.

Podsjetio je da unapređenje prijateljskih odnosa sa susjednim državama predstavlja jedan od prioriteta vanjske politike države Bosne i Hercegovine, te da je to i jedan od prioriteta njegovog ličnog angažmana. Dodao je da je unapređenje bilateralnih odnosa na ravnopravnoj i partnerskoj osnovi u najboljem interesu i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Tokom susreta razgovarano je o jačanju bilateralne saradnje i u tom kontekstu rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja. Poseban interes iskazan je za rješavanje pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i završetka procesa državnog razgraničenja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U fokusu razgovora bile su i teme koje se odnose na ekonomsku saradnju i realizaciju infrastrukturnih projekata. Ponovljen je značaj unapređenja saobraćajne infrastrukture između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, pri čemu nastavak izgradnje koridora Vc ima poseban značaj.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska su naslonjena jedna na drugu. Ne želim da prihvatim da se samo svađamo i da dajemo teške izjave“, zaključio je Bećirović.