Direktorice predškolskih ustanova u ZDK nezadovoljne zbog strožijih mjera u vrtićima

Aktiv direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona smatra Odluku o zabrani rada, ali i donošenje posebnih strožijih mjera neopravdanim i diskriminirajućim, jer su, kako kažu, donesene samo u ZDK ne uzimajući u obzir interese djece, koja su najsigurnija kada se nalaze u vrtićima.

Kako se u medijima plasira informacija da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da se stanje stabilizira i da pada broj zaraženih, roditelji čiju djecu nismo mogli primiti u vrtiće nakon otvaranja se pozivaju na izjave nadležnih iz medija i traže informaciju kada će se broj djece u grupama povećati, odnosno kada ćemo primiti njihovu djecu? U potpunosti razumijemo i suosjećamo sa roditeljima koji moraju na posao, imaju ugovore sa vrtićima, a ne mogu koristiti usluge, saopštio je Aktiv.

Predškolske ustanove pojedinačno, Aktiv direktorica predškolskih ustanova ZDK i Udruženje privatnih predškolskih ustanova ZDK uputili su razne molbe i zahtjeve prema Vladi ZDK kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu finansija, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, ali kako navode do danas nisu dobili informaciju do kada bi mjere mogle potrajati.

Obzirom da prilikom zatvaranja vrtića nije planirana finansijska podrška u vidu nadoknade štete nanesene vrtićima, Aktiv izražava zabrinutost i za finansijsko poslovanje javnih i opstanak privatnih vrtića.

Sve dok se radi sa smanjenim grupama, gubitak po jednoj grupi mjesečno je oko 2.000 KM. A ako vrtić ima, na primjer, pet grupa to je oko 10.000 KM mjesečno, što je veliki iznos koji se dodaje na štetu nastalu u martu zbog potpune zabrane rada. Ukoliko se finansijski ne pomogne vrtićima, a mjere ostanu na snazi, i javni i privatni vrtići će morati značajno korigovati svoje mjesečne cijene usluga, dodaju iz Aktiva.

Izvor: BHRT