Dragan Čović: Nova Vlada FBiH mogla bi biti formirana sljedeće sedmice

Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je kako bi nova Vlada FBiH mogla biti formirana sljedeći sedmice, javlja Hrvatski medijski servis.

Ja sam uvjeren da će parlamentarna većina vrlo brzo doći do Vlade FBiH. Uvjeren sam i da nikakva odluka koja bi značile trajno rješenje za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH ne dolaze u obzir. Vidjet ćemo što će uraditi visoki predstavnik. U svakom slaučaju krajnje je vrijeme da mi završimo ovaj proces s obzirom da je 6. travnja isteko rok za formiranje vlasti u FBiH. Ja vjerujem, to nije nikakav prenaglašeni optimizam, da mi u idućem tjednu možemo imati Vladu Federacije, ili imati sve osnove da imamo Vladu FBiH“, kazao je Čović.

Ponovio je kako je i jučerašnji sastanak u Sarajevu pokazao da je parlamentarna većina u FBiH stabilna.

Dodao je da Ured visokog predstavnika ima istrumente da ukoliko se u zadanom roku ne imenuje Vlada FBiH donese određene odluke, koje bi omogućile imenovanje Vlade. „Te odluke ne moraju imati veze ni sa Ustavom ni s Izbornim zakonom i ja sam uvjeren da će tako i biti“, kazao je predsjednik on.

Komentirao je i za ponedjeljak najavljene nove prosvijede pred OHR-om.

Oni koji su igrali na kartu visokih predstavnika mjenjaju strategiju. Do jučer su apsolutno podržavali sve njihove odluke i kad smo mi zagovarali gašenje OHR-a, oni su bili protiv. Ja i sada mislim da mi trebamo preuzeti odgovornost za izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama za sve što se događa u BiH, a partneri iz međunarodne zajednice su dobro došli da nam pomognu. Ja sam uvjeren da prosvjedi apsolutno nikakvog značaja neće imati za donošenje bilo kakvih odluka OHR-a jer su se evidentno sveli i vezali za jednu političku opciju na odlasku, ili ako hoćete za jednu obitelj. I stoga je moja poruka hajdemo mi preuzeti odgovornost i donositi odluke i neće nam trebati bilo kakav visoki predstavnik“, istakao je Čović.