EU uskoro daje kandidatski status Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina bi vrlo brzo trebala dobiti kandidatski status Evropske Unije, danas je najavljeno iz različitih diplomatskih krugova.

Evropska komisija je danas usvojila Paket proširenja za 2022. godinu u kojem je dala detaljnu procjenu stanja napretka koje su napravile zemlje Zapadnog Balkana i Turska na svojim putevima ka Evropskoj uniji, sa posebnim fokusom na provođenje ključnih reformi kao i jasne upute o reformskim prioritetima koji predstoje.

Komisija je dala preporuku da Vijeće dodijeli Bosni i Hercegovini status kandidata, uz razumijevanje da je neophodno poduzeti niz koraka na jačanju demokratije, funkcionalnosti državnih institucija i vladavine prava u zemlji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, garantovanju slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji. Komisija će nastaviti podržavati napore ka reformama i ubrzanju integracija Zapadnog Balkana u cjelini.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, Josep Borrell je izjavio: „Danas preporučujemo Vijeću da dodijeli Bosni i Hercegovini kandidatski status. Unosimo novu dinamiku u proces u nadi da će region iskoristiti priliku i nastaviti s implementacijom ključnih reformi. Ne ocjenjujemo samo uspješnost partnera, već i buduće države članice. I jasno je da vjerujemo u evropsku budućnost naših partnera. Brutalna invazija Rusije na Ukrajinu stavila je evropsku politiku proširenja u prvi plan, koji poprima novi geopolitički značaj. To je dugoročno ulaganje u mir, prosperitet i stabilnost za naš kontinent“.

Prilikom predstavljanja ovogodišnjeg Paketa, koji se sastoji od Saopštenja o politici proširenja Evropske unije i godišnjih izvještaja, komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi je izjavio: „Politika proširenja Evropske unije predstavlja geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, sigurnost i socio-ekonomski rast našeg evropskog kontinenta. Naši izvještaji daju činjeničnu i pravednu ocjenu i jasne smjernice upravo kako bi našim partnerima omogućili da utvrde gdje trebaju ubrzati reforme kako bi krenuli naprijed. Alternativa ne postoji, i u našem je zajedničkom interesu ubrzati proces integracije, počevši od Zapadnog Balkana, gdje ulažemo dugi niz godina kako bismo ih približili EU. Preporuka za dodjelu kandidatskog statusa je historijski trenutak za građane Bosne i Hercegovine. Pozivam lidere u zemlji da maksimalno iskoriste ovu historijsku priliku i ubrzano postupe u skladu sa koracima navedenim u našoj preporuci. Time će se ponovno pokrenuti rad na reformama i ispunjenju 14 ključnih prioriteta postavljenih u Mišljenju Komisije koji i dalje ostaju ključni za otvaranje pristupnih pregovora”.

Evropsko vijeće je u junu 2022. godine izrazilo spremnost da dodijeli status kandidata Bosni i Hercegovini i pozvalo Komisiju da izvijesti o provedbi 14 ključnih prioriteta s posebnom pažnjom na one koje čine značajan set reformi. Uprkos političkim previranjima, lideri političkih partija koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH su se u junu 2022. godine obvezali na principe osiguranja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu. Ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU omogućit će preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Status kandidata za EU nije garancija skorašnjeg članstva, obzirom da su isti status već niz godina imaju zemlje regije, kao i Ukrajina, Moldavija i Turska.

  • Albania (2014)
  • Moldova (2022)
  • Montenegro (2010)
  • North Macedonia (2005)
  • Serbia (2012)
  • Turkey (1999)
  • Ukraine (2022)