Evropsko vijeće odobrilo početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Evropsko vijeće odobrilo je otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, zvanično je potvrdio predsjednik Vijeća Charles Michel.

Evropsko vijeće upravo je odlučilo da otvori pregovore o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše mjesto je u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka je ključni korak naprijed na vašem EU putu. Sada slijedi nastavak teškog rada, kako bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala, u skladu sa željama vaših ljudi“, naveo je Charles Michel na društvenoj mreži X.

Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za otvaranje pregovora.

Poruku bh. građanima je poslao i Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, a u kojoj navodi:

Dragi građani i građanke Bosne i Hercegovine,

Zemlje članice Evropske unije su upravo dale zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Presretan sam zbog ove predivne zemlje i zbog svih vas i moram reći da i za mene lično ovo je momenat kojeg ću se zauvijek sjećati. Prije nešto više od godinu dana, sa dodjelom kandidatskog statusa, Evropska unija je poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje. Danas znamo da je budućnost Bosne i Hercegovine u našoj Uniji.

Jasno mi je da domaći politički procesi lako izazovu nepovjerenje. Ipak, danas je Evropska unija prepoznala da su vaše institucije ostvarile što je potrebno i zaslužile ovu prekretnicu. Ovo je potvrda da je kompromis moguć i da su reforme nadohvat ruke.

Šta to znači? Otvaranje pristupnih pregovora je važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore i isto tako produbljuje vaše veze sa Evropskom unijom, počevši od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta. Dakle, danas slavimo, a već sutra se mora nastaviti s radom. Sada znamo da se mogu preduzeti dodatni koraci i da će se morati otvoriti teške teme. Proces naredne faze, usvajanja čitavog seta prava i obaveza iz zakonodavstva Evropske unije je sam po sebi vrlo intenzivan.

Svaki iskorak jača demokratiju, vladavinu prava, poslovno okruženje, borbu protiv korupcije, životnu sredinu i još mnogo toga. Istovremeno, Evropska unija nastavlja da ulaže i pomaže, kao niko drugi.

Dragi građani, dragi prijatelji! Prije četrdeset godina uspjeli ste organizovati nezaboravne Olimpijske igre. Pokazali ste da ljudi ove zemlje mogu postići ogromne uspjehe kada za to postoji volja. Vjerujemo u ovu zemlju. Mi smo prijatelji, mi smo partneri. I bit ćemo zajedno u Evropskoj uniji. Jer, Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope!