Fadil Novalić jučer boravio u posjeti Žepču

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, te prostornog uređenja Josipom Martićem boravio je u posjeti općini Žepče gdje se susreo s načelnikom Matom Zovkom, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirnesom Bašićem, ministrom poljoprivrede Mirsadom Hadžićem te predsjedavajućim Općinskog vijeća Žepče Edinom Šišićem.

Premijer Novalić tokom jučerašnje posjete Žepču rekao je da je cilj njegove posjete vidjeti šta se dešava i izvan Sarajeva sa sredstvima koje Vlada FBiH ubrizgava u privredu.

Istakao je da je Vlada FBiH u 2020. godini Zeničko-dobojskom kantonu uplatila 60,2 miliona KM grantova, te da je slično planirano i za ovu godinu.

Ta sredstva su namijenjena za zdravstvo, privredu, infrastrukturu i Vlada FBiH je u tom smislu pojačala svoje prisustvo na nivou kantona i općina”, rekao je Novalić tokom posjete farmi za uzgoj junadi Trans expert d.o.o. Žepče.

Dodao je da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva „korona-zakona“.

U četiri mjeseca 2021. godini bila su među najboljim iako smo daleko od rješavanja pandemijske krize“, kazao je Novalić i pojasnio da je taj trend vidljiv i po rastu prihoda Vlade FBiH, koje nastoje maksimalno vratiti i podržavati privredu.

Ministar Dedić naveo je da je u 2020. godini Vlada FBiH podržala investicije u poljoprivredi koje prelaze 40 miliona KM, od čega je oko 700.000 KM uloženo za nabavku rasplodne stoke, poljoprivredne mašine i priključne uređaje, te izgradnju, proširenje i opremanje novih građevinskih objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili. Najavio je da je i u ovoj godini planirano za kapitalne investicije u poljoprivredi 12 miliona KM kako bi bh. poljoprivrednici jednim dijelom povećali obim proizvodnje i bili konkurentniji.

Premijer ZDK Mirnes Bašić kazao je da je Žepče već godinama općina koja je među prioritetima kad su u pitanju investicije iz svih resora Vlade ZDK.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko zahvalio je Vladi FBiH na poticajima za lokalne poljoprivrednike, te je dodao da će i Općina nastaviti podržavati poljoprivredu.