Faruk Hadžibegić novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Faruk Hadžibegić novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na poziciji šefa stručnog štaba zamijenit će Ivayla Peteva.

Ova informacija je potvrđena iz više izvora, a nakon današnje sjednice Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Faruk Hadžibegić je poznato ime bh. fudbala, u bogatoj igračkoj karijeri je nosio dres Sarajeva, Real Betisa, Sochauxa, Toulousea i reprezentacije Jugoslavije, a ovo mu je drugi mandat na klupi bh. reprezentacije, obzirom da je kratko obnašao funkciju selektora 1999. godine kada je ostvario dvije pobjede, dva remija i tri poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000.

U trenerskoj karijeri koja traje skoro tri decenije vodio je veliki broj klubova, u periodu između 2019. i 2020. je bio selektor reprezentacije Crne Gore, a poslije toga je imao angažman na klupi alžirskog Algera.

Svoj drugi debi na selektorskoj poziciji će imati u martu kada Bosnu i Hercegovinu očekuje početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a Zmajevi će ugostiti Island te potom gostovati u Slovačkoj.