Faruk Hadžić: Treba maksimalno pomoći privredi

Jedan od najpoznatijih ekonomskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku Faruk Hadžić govorio je za N1 televiziju o stanju bh. ekonomije i posljedicama koja je ostavila pandemija korona virusa (COVID-19).

U javnosti se često mogu čuti različite izjave vezano za stanje naše ekonomije tokom trajanja pandemije COVID-a, koji se različito tumače, a sve zbog potrebe dnevne politike, a ne prikaza realnog stanja. Podaci koje sam objavio su prikupljeni na osnovu zvaničnih podataka državnih institucija i ustvari pokazuju dubinu ekonomske krize u kojoj se nalazimo. Ne može se podcijeniti gubitak oko 15.000 radnih mjesta, pad naplate ukupnih poreza za oko 800 miliona KM, ili recimo manji promet preko fiskalnih uređaja u FBiH za 4,2 milijarde KM. Sa druge strane, ovi podaci mogu poslužiti kao polazna točka za pregled onoga što je urađeno u prošloj godini kroz pomoć privredi, kakvi su bili efekti i na osnovu toga donijeti novi set mjera i propisa kako bi krenulo sa oporavkom narednih godina“, prokomentarisao je Faruk Hadžić “crnu godišnjicu” od uvođenja mjera u BiH.

Prvo, vrlo očigledno da vlast nije na vrijeme reagovala kada je u pitanju pomoć privredi. Upravo ta zakašnjela reakcija vlasti je dovela da imamo ovaj obim negativnih ekonomskih efekata. Drugo, mjere koje su i donesene kroz „Korona zakon“, bile su nedovoljno snažne. Struka se je maksimalno zalagala da se cjelokupni iznos kredita od MMF-a u iznosu od 330 miliona EUR-a, koji smo dobili prošle godine, usmjeri odmah u privredu i za očuvanje privredne aktivnosti. Ovaj iznos je dovoljan da se za nivo cijele države finansira preko 268.000 radnika za tri mjeseca i da ta pomoć bude 800 KM po radniku, gdje bi recimo 400 KM išlo na pomoć oko isplate plate, a 400 KM za doprinose i poreze. Međutim, drugačija su mišljenja tada prevladala i danas imamo stanje kakvo imamo. Da li smo naučili lekcije? Mislim da nismo. Vrlo vjerovatno, kada bi opet bio neki lockdown, da bi se isto učinilo, možda samo ne na ovaj način nego putem zakona, već kroz sistem uredbi“, kazao je o lekcijama koje (ni)smo naučili u ovoj godini.

Ključno je da treba maksimalno pomoći privredi, održavanju privrednog sistema, jer je on taj koji stvara novu vrijednost i potiče potrošnju u ekonomiju. Koliko je jak privredni sistem, toliko će biti i jaka naplata raznih poreza, od kojih se finansira javni sektor, čime se produžava nivo potrošnje u ekonomiji. Ako privreda nije dovoljno jaka da sve finansira, onda moramo podizati kredite da finansiramo preglomazni javni sektor, jer vidjeli smo da nije bilo ni govora o kresanju raznih budžetskih izdataka“, dodao je Hadžić.

Izvor: N1