FK Olimpik istupio iz m:tel Premijer lige BiH

FK Olimpik Sarajevo danas je saopštenjem za javnost obznanio da samovoljno istupa iz m:tel Premijer lige BiH.

Jedan od razloga za takvog odluku je suđenje u prošlom kolu u susretu borbe za opstanak između Radnika i Olimpika u kome su u jednom trenutku igrači sarajevskog kluba napustili teren.

Dva kola prije kraja Radnik, Krupa i Olimpik su izjednačeni sa 25 bodova, ali su tzv. Vukovi posljednji kada se u obzir uzme gol razlika i međusobni omjer.

Olimpik i dalje ima realne matematičke šanse za opstanak, obzirom da bi u nedjelju trebali gostovati Krupi i eventualnom pobjedom i u slučaju da Radnik kao gost ne dobije Sarajevo pobjegli bi iz zone ispadanja uoči posljednjeg kola.

U saopštenju za javnost je navedeno slijedeće:

Nakon što smo u prethodnoj sedmici analizirali sva dešavanja u prethodnom periodu, a potom i uzeli u obzir sve relevantne činjenice o dešavanjima u bh. fudbalu, donijeli smo odluku o napuštanju Premijer lige BiH.

Razloga za ovakvu odluku je mnogo. Jednostavno je teško pobrojati sve i odlučiti se koji je veći razlog za ovakav jedan potez.

Sudijske lakrdije na utakmicama, dijeljenje kartona i sankcionisanja na samim utakmicama za potrebe drugih klubova, dosuđeni kazneni udarci, politika u svim porama saveza, dijeljenje saveza na entitetsko odlučivanje, preglasavanja po nacionalnom ključu, način izbora svih komisija, zaštićene sudije koje mogu da se ponašaju kako žele, jer znaju da šta god da urade neće biti kažnjeni, samo su neke od stvari koje su obilježile ovu sezonu.

Prosto je nevjerovatno da se ovakve stvari dešavaju i da se fudbal vratio u period po završetku agresije na BiH, kada su se sudije ponašale po direktivi drugih. Mislili smo da je taj period davno iza nas, ali su čelnici saveza, zajedno sa svojim poslušnicima učinili to da se umjesto priče o napretku, vraćamo u najtamniji period bh. fudbala, koji je završio suspenzijom saveza i svih njegovih takmičenja i reprezentativnih selekcija.
Svjesni činjenice da ćemo biti sankcionisani od strane organa NFS BiH, ne želimo niti jednim potezom da pravdamo našu odluku. Ne osjećamo potrebu da se pravdamo, nas ste i dovoljno kaznili ne dajući nam priliku da se borimo na terenu za svoje ciljeve. Naša želja je da ovakva naša odluka potakne sve u državi da stave prst na čelo i zapitaju se: Kome i da li uopšte treba postojati ovakvo takmičenje? Zašto NFS BiH niti jednog momenta nije zaštitio klubove i pokušao da im olakša posljedice pandemije koronavirusa? Zašto se savez, koji se navodno brine o svim klubovima, nije pokušao kao naši susjedi pobrinuti na sve načine da olakša klubovima fumcionisanje? Gdje su završili novci iz fondova UEFA koji su dodijeljeni savezu? Kako se biraju tehnički partner