FK Velež osvajač je Kupa BiH u fudbalu

FK Velež iz Mostara osvajač je Kupa BiH u fudbalu za sezonu 2021/2022. Rođeni su danas u Zenici na stadionu Bilino polje bili bolji od FK Sarajevo poslije boljeg izvođenja penala rezultatom 4:3 (0:0 u regularnom dijelu susreta).

Ekipa Sarajeva je bila dosta bolji rival u prvih 45 minuta i pravo je čudo kako Bordo ekipa nije uspjela da nije postigla gol obzirom na veliki broj stopostotnih prilika.

U drugom poluvremenu Velež se probudio i ekipe su bile dosta ravnopravnije u odnosu na prvih 45 minuta, no međutim viđena je tek po jedna prilika na obje strane, ali su mreže mirovale. U završnici susreta Sarajlije su ostale i s igračem manje, obzirom da je Halid Šabanović u 90. minuti dobio drugi žuti karton.

Poslije 90 minuta nije bilo golova, a shodno propozicijama takmičenja odmah se pristupilo izvođenju penala.

U prvoj seriji obje ekipe su bile precizne. Povelo je Sarajevo golom Asmira Suljića, a stvari u egal vraća Haris Ovčina. U drugoj seriji mladi Dal Varešanović nije iskoristio penal, a prednost Veležu donosi Nermin Haskić.

U narednoj seriji Sarajevo uspijeva izjednačiti, prvo je Adnan Šećerović bio siguran izvođać, a potom je Belmin Dizdarević odbranio penal Denisa Zvonića i ostalo je 2:2. U četvrtoj seriji golmana Veleža Slaviša Bogdanović brani udarac Mirka Oremuša, a potom Omar Pršeš pogađa za 2:3.

U posljednjoj seriji Darko Bodul je ostavio Sarajevo u igri, ali je i Brandao se Souza pogodio također svoj penal te donio Veležu trofej osvajača Kupa BiH.

Ovo je bio prvi trofej za ekipu Veleža poslije 36 godina, a čime je ekipa Feđe Dudića izborila izlazak i na evropsku scenu naredne sezone.

FK Sarajevo: Belmin Dizdarević, Halid Šabanović, Darko Lazić, Anel Hebibović (84′ Darko Bodul), Andrej Đokanović (80′ Mirko Oremuš), Mersudin Ahmetović (84′ Dražen Bagarić), Dal Varešanović, Nihad Mujakić (80′ Selmir Pidro), Amer Dupovac, Rifet Kapić (72′ Adnan Šećerović), Asmir Suljić. Trener: Dženan Uščuplić.

FK VELEŽ: Marko Jovičić (90′ Slaviša Bogdanović), Slaviša Radović, Denis Zvonić, Samir Zeljković, Mehmed Ćosić (46′ Nermin Haskić), Nemanja Anđušić (75′ Edo Vehabović), Haris Ovčina, Dino Hasanović (75′ Omar Pršeš), Alen Dejanović, Arman Džanković (62′ Brandao de Souza), Samir Radovac. Trener: Feđa Dudić.