Grad Zavidovići: Obavještenje za javnost o zamućenju rijeka

Na stranici Grada Zavidovići danas je danas je objavljeno obavjetešenje javnost, a vezano za zamućenje rijeka na području ovog grada.

Podsjeitmo, kako je ranije danas objavio Z Portal, Federalna vodna inspekcija i Kantonalna vodna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona proglasila su drugi stepen ugroženosti nakon zagađenje rijeka.

Po tom pitanju su se očitovali i iz Gradske uprave Zavidovići, a čije saopštenje, koje potpisuje dr.vet.med Alma Omeragić, prenosimo u cjelosti u nastavku:

U poslijepodnevnim satima 07.02.2023. godine od strane mještana naseljenih mjesta uz rijeku Krivju dobijena je informacija o velikom i jakom zamućenju iste. Od strane ovlaštenih službenih lica Grada Zavidovića na licu mjesta konstatovano je da je došlo do zamućenja i rijeke Bosne u ranim jutarnjim satima dana, 08.02.2023. godine.

Prema dosadašnjim saznanjima uzrok zamućenja vode u rijekama Krivaja i Bosna jeste izlijevanje jalovine iz rudnika olova i ceruzita na području općine Olovo.

Obzirom na novonastalu situaciju svi nadležni organi na terenu prate razvijanje situacije i o istoj će blagovremeno obavještavati javnost.

Trenutno raspolažemo saznanjem da je zamućenje rijeke Krivaje u gornjem toku znatno manje u odnosu na jučerašnje stanje, te da do sada nema identifikovanog pomora riba.

Posebno se obavještavaju vlasnici i korisnici bunara, izvora, javnih izvorišta uz rijeku Krivaju i Bosnu da zbog ovog događaja ne koriste vodu iz istih dok se ne izvrše laboratorijska ispitivanja vode u rijekama Krivaja i Bosna odnosno dobiju daljnje upute nadležnih institucija, a o čemu će se javnost pravovremeno informisati.