Građani protestuju ispred OHR-a i traže od Schmidta da zaštiti ustavno-pravni poredak

Grupa građana okupila se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u Sarajevu i zbog aktuelne političke situacije u BiH traže od visokog predstavnika Christian Schmidt da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

Zahtijevamo da visoki predstavnik Christian Schmidt u koordinaciji sa EU i SAD odlučno i hitno reaguje povodom aktuelne krizne situacije u zemlji. Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH”, poručili su su organizatori Sejda Čavćić i Suad Đozić.

Navode kako smo svjedoci “bahatih, beskurpuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima“, te koji ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Dayton-a.

Izvor: BHRT