GSS FBiH: Završen još jedan zimski tečaj gorskog spašavanja

Tokom tri vikenda u periodu februar-mart 2021. godine, u organizaciji Gorske službe spašavanja Federacije BiH proveden je program obuke gorskog spašavanja u zimskim uslovima pripravnika spasilaca iz nekoliko pripadajućih stanica: Sarajevo, Zenica, Bihać, Brčko, Zavidovići, Jajce i Kakanj.

Obuka je provedena na lokalitetima Visočice, Ponijera i Prenja sa sadržajem koji je predviđen kroz plan i program edukacije.

Prvi vikend na Visočici bio je predviđen za praktično učenje načina podrške i spašavanja zimi, izrade sidrišta u zimskim uslovima, te improvizovanih i namjenskih transportnih sredstava koji se u tim uslovima koriste. Prilikom same obuke u nedjelju desile su se dvije dojave o nesreći i potrebe za intervencijom GSS-a, gdje su bili uključeni i pripravnici sa svojim učešćem što je bilo značajno iskustvo i prilika za učenje kroz stvarnu situaciju.

Tom prilikom tečajci su pokazali srčanost i spremnost za djelovanje, ali i značajan stepen zrelosti za ovakve kompleksne akcije spašavanja, navode iz GSS FBiH.

Drugi vikend obuke organizovan je na Ponijerima kod Kaknja s programom koji je uključivao kombinaciju teorijskog i praktičnog učenja, a provedeno je paralelno i sa grupom čija je obuka 2020. godine prekinuta vanrednim okolnostima usljed pandemije uzrokovane pojavom virusa COVID-19 i zabranama okupljanja u bilo kojim uslovima.

Teme drugog vikenda obuke bile su lavine, lavinske potrage i tehnike pronalaska i spašavanja. Vikend je završen organizovanom vježbom potrage i akcije spašavanja sa svim potrebnim elementima u zimskim uslovima.

Za treći vikend obuke najavljeno je bivakiranje u prirodi u zimskim uslovima, a izbor lokaliteta za tu vježbu je određen na Prenju, odnosno Bijelim Vodama. Učesnici su ranije informisani o potrebnoj opremi za bivakiranje u snježnim uslovima, a to su situacije koje svaki spasilac u edukaciji treba da prođe kako bi bio spreman za snalaženje u nepredviđenim okolnostima.

Okupljanje je bilo u podne na Rujištu, odakle se nakon zbora i dogovora oko predviđenog protokola za vikend polazi prema Bijelim vodama. Obzirom na težinu ruksaka i opreme ovo je bila i svojevrsna kondiciona provjera. Nakon dva sata kretanja u koloni dolazi se do mjesta za bivakiranje, te se uz vođenje i nadzor instruktora pristupa izradi tzv. vučijih jama u kojima će se prenoćiti. Iako je noć bila hladna i vjetrovita spavanje u izrađenim vučijim jamama, sa adekvatnom opremom, bilo je ugodno ali i vrlo značajno iskustvo za buduće spasioce.

Ovaj program obuke prošla su 22 učesnika kroz sva tri vikenda, te zadnja dva vikenda još 13 njih koji su završili prošlogodišnju započetu obuku. Ukupno 35 učesnika s većim brojem instruktora i kandidata za instruktore gorskog spašavanja kompletiralo je svoju obuku spašavanja u ljetnim i zimskim uslovima, te većini predstoji obuka iz medicinskog zbrinjavanja, odnosno pružanja prve pomoći u nesrećama. Pored ovih obuka tečajci imaju obavezu dvogodišnjeg stažiranja u matičnim stanicama prije nego pristupe ispitima i polaganjima za zvanje registrovanog gorskog spasioca.