Hadžibegić nakon utakmice s Islandom: Pobijedili smo jer smo protivnika shvatili ozbiljno

Nakon sinoćnje pobjede fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Islanda rezultatom 3:0, na otvaranju kvalifikacija za Euro 2024, održana je press konferencija za medije.

Na konferenciji su na pitanja novinara odgovorali selektor Faruk Hadžibegić, koji je sinoć počeo drugi mandat na klupi reprezentacije, te golman Ibrahim Šehić koji je u odsustvu Edina Džeke nosio kapitensku traku.

Zaslužena pobjeda. Pobijedili smo jer smo protivnika od početka shvatili ozbiljno. Gledali smo snimke utakmice, studirali njihovu igru… Pokušali su dugim loptama da nam naprave problem, držali određeni ritam cijelu utakmicu. Nije bilo lako. Naš kvalitet, odlučnost i podrška sa tribina su nas dovele do rezultata koji nas zadovoljava“, kazao je selektor Faruk Hadžibegić.

Džeko nam je falio u igri, iako je odradio odličan posao na klupi i u svlačionici. Zadobio je povredu leđa, učinili smo sve, čak kontaktirali i UEFA da ne napravimo neku grešku. Međutim, nije mogao danas da nastupi. Ekipa je večeras odigrala za njega i odlazak na EURO bi za njega bio kruna karijere. Ne znam da li će on i Kolašinac biti spremni za Slovačku. I ako osvojimo svih šest bodova, ne smije da bude euforije. Idemo korak po korak“, ističe šef stručnog štaba naše selekcije.

Kapiten na sinoćnjoj utakmici Ibrahim Šehić uspio je da sačuva svoju mrežu netaknutom.

Momci su večeras odradili sjajan posao. Radili smo odlično cijele sedmice i bili maksimalno fokusirani. Teren je bio nešto lošiji, tako da smo morali da igramo malo drugačije nego što smo navikli. Igrali smo zrelo, pametno i ova ekipa će tek da sazrije. Sve će to doći na svoje mjesto, igrači su pokazali talenat i požrtvovanost. Osjećamo se dobro, 3:0 je dobar rezultat i sa mnogo samopouzdanja idemo u Slovačku. Uradit ćemo analizu, malo se odmoriti i kao što je selektor rekao na početku, idemo po šest bodova“, kazao je Šehić.

Uloga Edina Džeke je veoma važna, kao kapiten, kao igrač i generalno kao pojava, sve je lakše sa njim. Bio je sa nama čitav dan, sjedio je na klupi, bodrio nas, bio maltene pomoćnik selektora i sa njim je bilo lakše. Dosta igrača je odigralo na visokom nivou večeras. Od prvog dana se osjeti taj fokus, odanost poslu i želja da napravimo nešto. Mislim da je došlo vrijeme“, poručio je golman bh. tima.