Hadžibegić objavio spisak igrača za okupljanje Zmajeva u junu

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić objavio je danas spisak od 23 igrača za utakmice kvalifikacija za EURO 2024 sa Portugalom i Luksemburgom.

Bh. Zmajevi, koji su kvalifikacije počeli s pobjedom protiv Islanda i porazom od Slovačke, okupljanje će započeti 7. juna u Zenici. Meč u Portugalu je na rasporedu 17. juna, a tri dana kasnije na domaćem terenu ćemo ugostiti selekciju Luksemburga.

Najavio sam ranije da želim da proširim spisak, jer nije bilo prijateljskih utakmica na kojim bismo mogli provjeriti više igrača. Lakše je raditi kada je veći roster. Imamo nekoliko povrijeđenih igrača, a poslali smo i još deset poziva igračima koji će uskočiti u slučaju povreda“, rekao je selektor.

Na širem spisku se nalaze: Haris Duljević (FC Hansa Rostock), Sanjin Prcić (RC Strasbourg), Vladan Danilović (CD Nacional), Jasmin Mešanović (Kisvarda FC), Said Hamulić (FC Toulouse), Armin Hodžić (FK Željezničar), Osman Hadžikić (FK Velež), Josip Ćorluka (HŠK Zrinjski), Hrvoje Barišić (HŠK Zrinjski), Elvir Duraković (FK Igman Konjic).

Pozive su po prvi put dobili Adrian Leon Barišić i Dal Varešanović:

Hadžikadunić je povrijeđen, a Barišića sam gledao i vidio da nam odgovara po kvalitetima, te sam se odlučio za njega. Kada je riječ o Dalu Varešanoviću, rekao sam da nijedna reprezentacija ne postoji bez domaćih igrača, iz domaće lige. Odigrao je odličnu polusezonu i zaslužio je poziv“, kaže Hadžibegić.

Selektor se između ostalog osvrnuo i na naredne protivnike:

Portugal je kvalitetna ekipa koja je dugo u vrhu svjetskog fudbala i oni su favorit u grupi. Mene brine šta će biti sa Luksemburgom. Kad sam sa klupe predvodio Crnu Goru imali smo veoma težak meč sa njima u kojem smo uspjeli da ostvarimo pobjedu. Opsesija mi je osvojiti maksimalan broj bodova. Želim da budemo prvi, ali imamo jako kvalitetne protivnike i svaki bod je dobro došao. Imamo i mi svoje kvalitete i trebamo stvari dobro posložiti kako bismo ostvarili željene rezultate.