Izet ef. Čamdžić

Hutba Izeta ef. Čamdžića: Svrha čitanja je učenje, a svrha učenja je primjenjivanje

Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, predvodio je danas džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

U obraćanju vjernicima tokom svoje hutbe, Čamdžić je pažnju skrenuo o propisima vjere sadržane u Kur’anu i njegovoj sveobuhvatnosti i uputi čovječanstvu.

Svrha Kur’ana časnog nije samo učenje njegovih ajeta, nego je to življenje i prakticiranje iste. Svrha čitanja je učenje, a svrha učenja je primjenjivanje njegovih naredbi i zabrana“, bio je uvod Izeta Čamdžića u današnju hutbu.

Kur’an je namijenjen svim ljudima bez obzira na njihovo porijeklo. Namijenjen je za svako vrijeme i mjesto. On donosi univerzalno stajalište o porijeklu čovjeka. O svrsi njegovog stvaranja. Govori o dobru i zlu, o proživljenju poslije smrti. Dženetu i džehenemu, o ahiretu. Kur’an kazuje o čovjekovim obavezama prema Bogu, ljudima i sebi. Donosi kazivanja o prethodnim narodima, njihovim usponima i padovima kako budući naraštaji ne bi ponavljali iste greške. Kur’an donosi upute o vladanju, propise za vladanja, ali i za podanike. Za bogate, ali i za siromašne. Za rat, ali i za mir. Za duhovnu kulturu i materijalno blagostanje. Kur’an donosi zakone o braku. Propise o obavezama supružnika, o odgoju djece, o trgovini. O krivičnom, građanskom, pa i međunarodnom pravu. Kur’an je temeljni kamen na kome se gradi ljudski život. On je ustav koji pružima sve aspekte čovjekovog života. Kur’an je konačna i savršena riječ Božija upućena svim ljudima do kraja svijeta“, dodao je ef. Čamdžić.

On se dotakao i odsutnosti poruka Objave u svakodnevnici vjernika. Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.