Implementiran projekat “Virtualni Zavidovići”

Neformalna grupa mladih s prostora općine Zavidovići uspješno je realizovala projekat “Virtualni Zavidovići” gdje je izrađena virtualna mapa, odnosno, internet stranica s fotografijama ključnih lokaliteta u Zavidovićima.

Kako pronalazak određene lokacije ili turističke atrakcije nije uvijek jednostavan zadatak, naročito ako određeni lokaliteti nisu dovoljno obilježeni te uz činjenicu da lokalno stanovništvo nije dovoljno upoznato sa službenim nazivima ulica, nerijetko je problem pronaći željenu lokaciju, naročito ako je riječ o osobi koja je prvi put u Zavidovićima.

Grupa mladih je odlučila ovaj problem riješiti koristeći savremene tehnologije te kreirati online mapu, odnosno, internet stranicu sa fotografijama ključnih lokacija, a sve tu uz mentorsku i finansijsku potporu Fondacije Mozaik, Omladinske banke Zavidovići i Općine Zavidovići.

Ovaj projekat ima i turističku komponentu, odnosno, služi će svrsi promocije turističkih potencijala općine Zavidovići, a trenutno je dostupno oko 200 fotografija, dok je plan da se u budućnosti iste ažuriraju i dodaju nove lokacije.

Pri realizaciji projekta učešće je uzelo nekoliko volontera, a završni proizvod ovog projekta je moguće pogledati na internet stranici virtualnizavidovici.ba.