Irfan Ribić: Ulje kanabisa nije bauk

Gost prve epizode podcasta “Ajmo pričati o” koji organizuje RadiYo Active Zenica bio je Irfan Ribić, glumac i aktivista iz Zavidovića.

Njemu je 2015. godine dijagnosticirana multiple skleroza, a uprkos prognozama doktora da će završiti u invalidskim kolicima on je u ulju kanabisa pronašao lijek.

Od tada do danas traje njegova borba za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, osnivač je udruženja KANABiH, a u međuvremenu je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te čak istrčao i brojne utrke, između ostalih polumaratone i maratone.

On je u podcastu “Ajmo pričati o” govorio o dekriminalizaciju kanabisa u BiH, borbi sa predrasudama prisutnim u našem društvu, kao i iskustvu iz prve ruke kada je riječ o upotrebi ulja kanabisa.

Koliko god je teško bilo rješavati multiple sklerozu, toliko je teže bilo to breme zakonskih okvira. Ja to uvijek podcrtavam, moja se borba iz bolničkog kreveta prebacila u zakonske okvire. To je zaista najtačnije tako. Danas ne pomišljam nikad na svoju bolest, imam osjećaj kao da je to neki drug koga vodam za ruka, ali apsolutni mi ne pravi nikakav problem, zato što sam to stavio pod kontrolu i ja upravljam s tim. Tako isto s terapijom. Ulje kanabisa nije neki bauk, nije nešto što mi je pomutilo razum pa da vi ne znate za sebe, ali da je meni napravilo neku vrstu samoosvještenosti – to apsolutno. I možda je ponajveća blagodat u tome i logično rješenje zašto sam riješio svoju multiple sklerozu, jer svi ljudi doživljavaju kanabis da to “hvata mozak”, centralni nervni sistem, ali moja bolest i jeste bolest centralnog nervnog sistema, tako da mi je to bilo logično povezati“, rekao je Irfan u jednom dijelu emisije.

Cijeli podcast možete pogledati u nastavku.