Iz Bosne i Hercegovine prema Turskoj krenuo konvoj pomoći od 54 šlepera

Konvoj od 54 šlepera pomoći za zemljotresom pogođenu Tursku, krenuo je večeras oko 19 sati iz Sarajeva, prevozeći stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću i obuću.

Uspjeli smo napuniti 54 šlepera isključivo zahvaljujući donacijama građana i brojnih kompanija. Ovo nije pomoć organizacije Pomozi.ba, već pomoć stanovnika cijele Bosne i Hercegovine, koji su se u nevjerovatno velikom broju odazvali kako bi poslali podršku narodu koji je preživio veliku tragediju“, kazali su iz Udruženja pomozi.ba, organizatori ove akcije.

Planirano je da konvoj stigne sutra u grad Edirne, u Turskoj gdje će donaciju građana Bosne i Hercegovine preuzeti turska Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije koje će je proslijediti prema ugroženim područjima na osnovu potreba stanovništva.

Ovo je samo jedan dio pomoći za ljude koji su preživjeli zemljotres katastrofalnih razmjera i ostali bez svega što su imali. Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje već ranije stigao u Tursku. Pomoć ćemo i u narednom periodu pružati shodno potrebama i informacijama koje budemo dobijali iz Turske“, ističu iz udruženja Pomozi.ba.

Što se tiče pomoći za zemljotresom pogođenu Siriju, iz udruženja Pomozi.ba navode kako još uvijek nije moguće poslati materijalna sredstva, ali su do sada uplatili preko 100.000 KM humanitarnim organizacijama u Sirji koji dijele obroke i prehrambene pakete žrtvama zemljotresa.

Akcija pomoći za Turske i Siriju i dalje se može novčano podržati pozivom na telefonski broj 17006 kojim se doniraju dvije konvertibilne marke, te donacijama putem web platforme www.pomoziba.org, paypala i bankovnih računa Pomozi.ba sa naznačenom svrhom uplate “Pomoć za Tursku i Siriju”.

Izvor: Anadolu Agency (AA)