Izabrano novo rukovodstvo Skupštine ZDK

Konstituirajuća sjednica devetog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je završena i izabrano je novo rukovodstvo.

Nakon prave drame koja se odvijala prošle sedmice, kada su zastupnici opozicije napustili sjednicu zbog neimanovanja rukovodstva Skupštine iz Kluba Bošnjaka, a kada su zastupnici Šestorke koja čini novu skupštinsku većinu nastavili sjednicu i izabrali novo rukovodstvo, za danas su nastavak konstituirajuće sjednice sazvali i zastupnici većine, kao i predsjedavajući iz prošlog saziva Ćazim Huskić.

Sjednicom je danas ipak predsjedavao predsjedavajući prošlog saziva, te se ponovo raspravljalo o tačkama o kojima su raspravljali zastupnici većine prošle sedmice.

Prvo su izabranu delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon čega je održana sjednica Kluba Bošnjaka na kojoj je Behija Kulović iz Naše stranke imenovana u rukovodstvo Skupštine, što je omogućilo debokladu u formiranju novog rukovodstva.

U nastavku sjednice je izglasano novo rukovodstvo iz klubova konstitutivnih naroda, a kojeg čine Dejan Kovačević (NiP), Goran Bulajić (DF) i Behija Kulović (NS).

Novo rukovodstvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je dogovorilo da Dejan Kovačević bude predsjedavajući, dok će Goran Bulajić i Behija Kulović biti potpredsjednici, a što je potvrđeno sa 23 glasa “za” od strane skupštinskih zastupnika.