Izet ef. Čamdžić: Bez dobročinstva, milosti Božije nema

Izet ef. Čamdžić je svoju jučerašnju hutbu u Gradskoj džamiji u Zavidovićima naslovio sa “Bez dobročinstva, milosti Božije nema”, a svoju hutbu je posvetio tekućem mjesecu Ramazanu.

Selman Farisi r.a. prenosi da kad bi nastupio Ramazan, Poslanik bi se obratio ljudima: O ljudi, nastupio je veliki mjesec. U njemu je noć vrednija od 1000 mjeseci. Uzvišeni nam naređuje da obdan postimo, a noći ramazanske u ibadetu provodimo. Ko obavi nafilu u Ramazanu, bit će mu upisano kao da je obavio farz. A ko obavi farz, pisat će mu se kao da je obavio njih 70. Ramazan je mjesec strpljivost, a nagrada za strpljivost je Džennet. Njegova prva trećina je rahmet – Allahova dž.š. milost. Druga trećina je magfiret – oprost od Gospodara svjetova. A treća je od vatre zaštita“, bile su uvodne riječi hutbe Izeta Čamdžića.

Do milosti Božije se može stići dobročinstvom. Allah dž.š. kaže: Allahova dž.š. milost je uistinu blizu onima koji dobra djela čine. Džabir ibn Abdullah r.a. prenosi da je Poslanik rekao: Ko ne bude milostiv prema ljudima, neće ni Allah dž.š. prema tom čovjeku milostiv biti. Da bismo zaslužili, Allahovu dž.š. milost dosegnuli, potrebno je i da sami to milosrđe pokazujemo prema svim stvorenjima Božijim, a prema čovjeku posebno”, dodaje Čamdžić.

Cijelu hutbu iz zavidovićke gradske džamije pogledajte u nastavku.