Izet ef. Čamdžić: Čemu sam ja stvarno vlasnik

Naslov današnje hutbe na džuma-namazu u Gradskoj džamiji u Zavidovićima je bio “Čemu sam ja stvarno vlasnik”, a koju je predvodio Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Allah dž.š. kaže: Život na ovom svijetu sličan je bilju zemaljskom, na koje Mi spustimo kišu s neba, pa se ona s njim izmiješa, pa od njega jedu ljudi i stoka. I kad se zemlja svojim ruhom zaogrne i ukrasi i kada stanovnici njezini pomisle da su oni toga gospodari, dođe odredba Naša noću ili danju i Mi to pokosimo, kao da ničega nije bilo. Eto, tako Mi potanko iznosimo dokaze Naše, narodu koji hoće da razmisli“, bio je uvod današnje hutbe efendije Čamdžića.

Allah dž.š. kaže da nas iz zemlje kao bilje izvodi i da će nas ponovo u zemlju vratiti. Za razliku od bilja i stvorenja drugih, nas će Allah dž.š. opet iz zemlje izvesti. Proživjet će nas i za naše postupke ćemo odgovarati. Ako naš život, dunjalučki život, promotrimo iz perspektive ahireta, sa te tačke gledišta, potpuno je nebitno koliko smo živjeli. Bit će važno kako smo živjeli. I potpuno je nebitno šta smo imali, bit će važno šta smo radili. Čovjek pogrešno misli da nešto posjeduje, u stvari čovjek ne posjeduje ništa. Čovjek pogrešno misli da nešto kontroliše, u stvari čovjek ne kontroliše ništa. Kada nas bolest pohodi, tada se jasno vidi da mi nismo ni tijelu svome upravitelj niti kontrol. Mimo naše volje bolest nas savlada, bol nas obrvhe, za postelju nas sveže i ko se od nas tome suprostaviti može? Čovjek zna, svaki čovjek pouzdano zna, da je krajnji ishod našega života – smrt, i da smo joj svaki dan bliže. Pa čeka je čovjek onda vlasnik, ako ni života svoga nije?“, nastavlja on.

Bog uzvišeni kaži: A zašto vi, kada duša do guše dođe, a vi to tada gledate, a Mi smo mu bliži od vas, a vi to ne vidite, zašto je, ako niste u tuđoj vlasti, ne vratite nazad, ako istinu govorite?“, dodao je Čamdžić.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.