Izet ef. Čamdžić: Grlimo se i gledamo, koga sutra biti neće?

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžić predvodio je i današnju hutbu u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

“Grlimo se i gledamo, koga sutra biti neće?” je bio naslov njegove današnje hutbe, a govorio je o porukama nadolazeće mubarek noći Lejletu-l-berat.

Lejletu-l-berat se smatra kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu.

I ne zna čovjek, šta će zaraditi sutra – Uzvišeni kaže. Ne zna i nema načina da zna“, bili se uvodne riječi današnje hutbe Izeta Čamdžića.

Sad, u godinama zrelim i poznim, često na um padne, misli nam obuzima smrt, odgovornost, s Gospodarom svjetova susret. Kao što nas Hidžra podsjeća da bez istinske žrtve uspjeha nema. Kao što nas Mi’radž podsjeća da poslije teškoće dolazi olakšanje i da čovjek koji se trudi ima osnovu nadati se. Kao što nas Kadr uči da je izlaz iz tmine moguć i da postoji izlaz iz zbunjenosti, tako nas sutrašnja petnaesta ša’banska Lejletu-l-berat podsjeća na naš odlazak s ovog svijeta i podstiče da se za isti pripremimo“, dodaje on.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.