Izet ef. Čamdžić: Nema mezarja u kome nema nišan šehidski

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžić današnju hutbu u Gradskoj džamiji je posvetio Danu šehida koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.

Bili danas bilo Bosne? Radi koga je danas Dan šehida? Šehidima ne treba dan, ni fatiha, ni jasin, ni hatma im ne treba. Ono što im mi kad ih zijaretimo nosimo, ono što ih se različitim prigodama tek protokolarno sjetimo, to njima ne treba. Oni su u Dženetu, nisu mrtvi. Imaju beskrajni dženetski užitak, imaju još i to im je dato da na Danu konačnoga suda zauzimaju se za sve bližnje. Danas je Dan šehida, dan sjećanja na njih, ali ne radi njih, već kako bi mi, pred spomenicima u čast njihovu podignutim, kod šehidskih nišana njihovih opomenuli se i pouku uzeli. Kako bismo čuli glas njihov iz nišana šehidskog, mi šehidi bosanski, nismo mi djeca samo roditelja naših, mi nismo braća i sestre samo braći nam po krvi, mi smo djeca svih vas. Mi smo braća vaša, mi smo se borili za dobro svih nas, mi smo se žrtvovali da odbranimo vašu kuću, vašu majku, vašu sestru“, rekao je Izet ef. Čamdžić.

Naša žrtva se dogodila kako bismo odbranili vaše džamije, naše džemate, institucije, ustanove… Kad vidim kakav je naš odnos prema ovome velikome danu, Danu šehida, upitam se “šta su nama šehidi”? A potom po glavi mi se roje pitanja druga. Gdje bi ti bio načelnik, u kojoj općini, da ti ljudi na žrtvu spremni ne stadoše na branik iste? U kojem općinskom vijeću bi ti bio vijećnik, da oni žrtvom ne odbraniše ovu našu grudu zemlje? Kojem javnom preduzeću bi bio direktor, u kojoj školi nastavnik, profesor, učenik, da oni žrtvom svojoj ne obezbijediše djecu našoj bezbrižno djetinjstvo? Gdje bi ti to registrovao političku partiju? Na kome bi ti to teritoriju politički djelovao da iz njihove, šehidske krvi, ne izniknuše sloboda i demokratija? Koju bi to ti njivu sijao, na kojem bi to pašnjaku, na kojoj njivi svoju kravu napasao, da ti agresor uđe u njivu? U koju bi to fabriku rano ranio da mi šehidi ne odbranismo istu i ne omogućismo da pravite novu?“, upitao je efendija Čamdžić.

U ovim bajramskim danima se obilazi rodbina. Provodi se u krugu porodice. A naša porodica su i šehidi. Zovu nas sebi. Zovu nas da ih posjetimo, da obiđemo njihova mezarja i da čujemo njihovu poruku. Oni nama kažu, mi nismo šehidi samo Islamske zajednice, mi nismo šehidi jedne, ma nismo šehidi nijedne političke partije, mi smo živote ugradili u temelje ove zemlje i vi živite slobodu zahvaljujući tim slobodama. Zahvaljujući žrtvi njihovoj. Dođite, zovu šehidi u Danu šehida i ne samo danas, dođite da kod naših spomenika u čast nama podignutim svjedočite jedinstvo, slogu, zajedništvo, inače ćete izgubiti to što smo vam u emanet ostavili. Dođite, da se zavjetuje ovdje pokraj naših nišana da ćete se bespoštedno žrtvovati, boriti za dobro naše, dobro vaše, za dobro djece Bosne čitave, za dobro domovine koju smo vam u emanet ostavili“, dodao je on.

Cijelu hutbu pogledajte u nastavku.