Izet ef. Čamdžić: Pčelu nadahnuo, nama objavio

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžić predvodio je današnji džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

Svome obraćanju vjernicima (hutbi) dao je naslov “Pčelu nadahnuo, nama objavio”, a govori je o 16. kur’anskoj suri En-Nahl (Pčele).

Primjerom onog što je ljudskom iskustvu znano, Allah dž.š. pomaže čovjeku razumjeti svijet i njegovu ulogu u njemu. Kada nam govori o našoj nemoći, odnosno, o našoj moći u odnosu naspram Božije svemoći, ne stidi se navesti primjer mušice, za koju veli: Ako bi vam ona nešto uzela, a vi to od nje oteti ne možete. A kada nam želi govoriti o važnosti dijeljenja, a onda navodi primjer zrna iz kojeg nikne sedam klasova, a u svakom klasu po stotinu zrna. Kada želi skrenuti našu pažnju na važnost lijepe riječi, onda istu poredi sa čvrsto ukorijenjenim i plodnosnim stablom, ružnu riječ poredi sa iščupanim i sasušenim stablom. Kada želi usmjeriti našu pažnju na dunjalučku prolaznost i ništavnost, Allah dž.š. pred nas izlaže sliku bilju koje uzbuja i poslije kiše zazeleni, pa ipak sasuši se i vjetrovi ga raznesu. Kad nam želi predočiti život u zajednici, skladan život u složnoj zajednici, Allah dž.š. opet navodi primjer, primjer zajednice s kojom mi životni prostor dijelimo, koja ljudima lijek i hranu proizvodi, koja nam svojom organizacijom, organizacijom sebe u zajednici pokazuje da je moguće živjeti složni ako se zakoni Božiji poštuju“, kazao je Izet Čamdžić u uvodu svoje hutbe.

Evo šta Uzvišeni o toj zajednici, s kojom životni prostor dijelimo i iz čijeg primjera bismo trebali učiti, kaže: ”Allah dž.š. je nadahnuo pčelu: Kuće pravi u brdima, stablima i onome što ljudi naprave. Potom hranu sa različitih plodova uzimaj, pa idi, stazama Gospodara svoga ponozino. Iz trbuha njihovih izlazi piće boja različitih, koje je lijek ljudima. U istinu, u ovome je dokaz za ljude koji razmišljaju”. U ovome primjeru je dokaz za ljude koji razmišljaju, pčela živi u složnoj zajednici, a organizira je po nadahnuću Božijem“, nastavio je on.

Cijelu hutbu je moguće pogledati u nastavku.