Izet ef. Čamdžić: Zadaća nam je povesti ljude sreći i uspjehu

Izet ef. Čamdžić je jučer je predvodio džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovići. Svome kazivanju (hutbi) vjernicima je dao naslov “Zadaća nam je povesti ljude sreći i uspjehu”.

Svjetova Gospodar nam je poslao Poslanika da nam pokaže pravi put, da nas na stranputicu upozori. Poslao ga je da nas sa ivice vatrene jame odmake, da nas oko zajedničke riječi okupi. Poslao ga je da nas nauči šta je za nas važno, a šta sporedno. Došao je Poslanik da nas nauči da je moguće na dunjaluku biti sretan, a ne robovati mu, da je moguće na dunjaluku ostvariti svoje želje i rohtjeve, a ne griješiti. Poslanik Muhammed alejhiselam je pokazao da uvjeri u koju zove ima mjesta za sve, bez obzira na rasu, naciju, bolju kože, on sallallahu alejhi ve sellem sreći i uspjehu pozivao je i muškarce i žene, i mlade i stare, i crne i bijele, i Arape i nearape. Onima kojim se obraćao svojim pozivom oslovljavao ih je: O ljudi“, kazao je Izet ef. Čamdžić.

A kad je na kraju svoje poslaničke misije vidio trijumf iste oličen u stotine hiljada ashaba okupljenih na Arefatu uzviknuo je: Vi ste braća! Niko nema prednost nad drugim, jedinu razliku među vama pravit će Allah dž.š. i to po vašoj bogobojaznosti i količini dobrih dijela upisanih u vašu knjigu“, dodao je Čamdžić.

Cijelu hutbu pogledajte u nastavku.