Izet iz Zavidovića u svoj dom primio tri migranta – Zovu ga “babo”

Da Bosanci i Hercegovci imaju veliko srce svjedoči i priča iz Skroza kod Zavidovića, a njen glavni akter i junak ove priče je Izet Džinić.

On je prije mjesec dana u svoj dom primio trojicu migranata koji su se smrzavali po ulicama grada, a na raspolaganje im je stavio opremljen sprat svoje kuće, a uz to ih redovno snabdijeva hranom i kako kažu, svime što požele.

Migranti dolaze iz Libije, Maroka i Palestine, imaju između 22 i 30 godina, a Izeta zovu Papo (Babo) i izuzetno su zahvalni za taj njegov gest obzirom da sada imaju kupatilo, udoban krevet i dovoljno hrane u frižideru.

Migranti se pored svog arapskog jezika služe pomalo i engleskim i turskim, a već su naučili i nešto bosanskoga jezika. Poteškoće pri sporazumijevanju nisu stale na put rađanja neobičnog prijateljstva, a tvrde da vole Bosnu i Hercegovinu i da žele ostati tu.

U posjeti ovoj zanimljivoj četvorci je boravio snimatelj Mirsad Polić (Produkcija Polić), a koji je za Z Portal ustupio dijelove svojih video snimaka. Njegov cijeli snimak možete pogledati u nastavku.