Krizni štab ZDK, Adnan Jupić

Jupić: Epidemiološka situacija u kantonu se stabilizira

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona doktor Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da se ista u posljednje vrijeme stabilizira.

U zadnjih sedam dana imamo 46 novootkrivenih slučajeva. Ranije smo sedmično imali i do 300 novih slučajeva, što ukazuje da broj pozitivnih polako opada“, rekao je u petak dr. Jupić nakon sjednice Kriznog štaba ZDK-a, navodeći da je u ovom kantonu do sada potvrđeno ukupno 6.682 slučajeva zaraze koronavirusom.

Krizni štab izvršio je raspodjelu donacije Evropske unije u zaštitnim odijelima i maskama, kao i donaciju Savezne Republike Njemačke od 1.007 puls oksimetara te pet aparata ventilatora za neinvazivnu ventilaciju. Četiri ventilatora će biti dodijeljen Kantonalnoj bolnici Zenica, a jedan Općoj bolnici Tešanj.

Donacija iz Njemačke je vrlo značajna, jer su puls oksimetri vrlo korisni za tretiranje i praćenje Covid pozitivnih pacijenata koji su na kućnom liječenju i to će biti velika pomoć kako našim pacijentima tako i zdravstvenom sektoru“, rekao je Jupić.