Jupić: ZDK je spreman za vakcinaciju, nabavka vakcina nije u nadležnosti kantona

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je i dalje nepovoljna, ali se posljednjih sedmica bilježi blagi pad broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata.

U prethodnih sedam dana u ovom kantonu su registrirana 143 nova slučaja virusa Covid-19.

Do sada je registrirano ukupno 6.939 slučajeva, od kojih je aktivnih 195, a oporavilo se 6.229 osoba. Od posljedica virusa Covid-19 preminulo je 510 osoba, što je, imajući u vidu da ZDK ima 380.000 stanovnika, 134 osobe na 100.000 stanovnika.

Ukupna smrtnost je mnogo manja nego u naprednim zemljama i okruženju, bolja nego u Srbiji, a na razini Hrvatske, što pokazuje da se s ograničenim kapacitetima u ZDK ipak nosimo s pandemijom“, rekao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona nakon sjednice Kriznog štaba.

Izrazio je nadu da će se epidemiološka situacija bitno popraviti vakcinacijom stanovništva, za koju je zdravstveni sistem ovog kantona odavno spreman.

Urađeni su potrebni protokoli, a iduće sedmice će se izvoditi simulacije vakcinacije. Sam dolazak vakcina nije u našoj nadležnosti. Pokušali smo sve da iznađemo mehanizme da ZDK nabavi vakcine, međutim to trenutno nije realno s obzirom na zakone o lijekovima i javnim nabavkama“, rekao je Jupić.

Komentirajući informacije da su u ovom kantonu registrirana dva slučaja britanskog soja koronavirusa, Jupić je rekao da su navodni slučajevi potvrđeni na Veterinarskom institutu u Sarajevu gdje Zeničko-dobojski kanton ne šalje uzorke za testiranje, te da pretpostavlja da su ovi uzorci do Veterinarskog fakulteta došli putem privatnih ustanova. Dosadašnja saznanja o novim sojevima ovog virusa ne ukazuju na to da bi bilo potrebno mijenjati epidemiološke mjere.

Naveo je da je Ministarstvo zdravstva ZDK u kontaktu sa nadležnim institucijama Federacije BiH.

To je pitanje kojim se treba baviti struka koja će istražiti kakav je virus i sagledati hoćemo li primjenjivati nove mjere“, dodao je Jupić, ističući da to ne iziskuje nikakve dodatne obaveze te da ne treba strašiti građane, nego ih pozivati na oprez i pridržavanje važećih mjera.