Konstituisan Dom naroda Parlamenta BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu je delegat Nikola Špirić (SNSD) iz srpskog naroda, odlučeno je na današnjoj konstituirajućoj sjednici ovog doma.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg će biti Kemal Ademović (NiP) iz bošnjačkog naroda, a za drugog zamjenika je izabran Dragan Čović (HDZ BiH) iz hrvatskog naroda,.

Špirić je bio jedini kandidat za predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, a za njegov izbor je glasalo devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma iz bošnjačkog naroda kandidati su bili Šefik Džaferović (SDA), kojeg je predložio Klub bošnjačkog naroda i Kemal Ademović (NiP) koji je predložio sam sebe.

Ademović je izabran sa devet glasova, tri glasa su bila protiv i tri suzdržana glasa. Džaferović je dobio tri glasa, osam delegata je bilo protiv i četiri suzdržana.

Dragan Čović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda. On je dobio podršku devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da predsjedavajući ne može biti izabran iz istog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, a predsjedavajući Predstavničkog doma je Denis Zvizdić (NiP).

Prije izbora rukovodstva doma, novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su položili i potpisali svečanu izjavu nakon čega su osnovana tri kluba delegata konstitutivnih naroda: Klub delegata bošnjačkog naroda; Klub delegata hrvatskog naroda i Klub delegata srpskog naroda.

Za predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda imenovan je Šefik Džaferović, a o imenu zamjenika predsjedavajućeg će se naknadno odlučiti.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda je Marina Pendeš, a njen zamjenik je Zdenko Ćosić. Na čelu Kluba srpskog naroda je Sredoje Nović, a za njegovog zamjenika je imenovana je Snježana Novaković Bursać.

Izvor: BHRT/FENA