Košarkaši Njemačke savladali Srbiju u finalu Svjetskog prvenstva

Danas je u Manili na Filipinima odigrano finale 19. Svjetskog prvenstva u košarci, a za zlato su se borile selekcije Njemačke i Srbije.

Poslije izuzetno kvalitetne i borbene utakmice svjetski tron je pripao Nijemcima, a koji su slavili rezultatom 83:77 (23:26; 24:21; 22:10, 14:20).

Nakon što je prvo poluvrijeme završeno neriješenim rezultatom, njemački reprezentativci su u trećoj četvrtini napravili prevagu koja im je donijela prvo svjetsko zlato.

Njemačka je prije ove utakmica imala tek jednu bronzanu medalju, osvojenu 2002. godine, dok je Srbija 2014. bila srebrena što je i za reprezentaciju naših susjeda jedina medalja.

Svakako, vrijedi istaći da je selekcija bivše Jugoslavije čak pet puta bila svjetski prvak, te zajedno sa Amerikancima dijeli prvo mjesto po broju osvojenih zlatnih medalja. Osim toga, reprezentacija Jugoslavije je još tri puta bila srebrena, te dvaput bronzana.

Ranije danas je odigrana utakmica za treće mjesto, a Kanada je poslije produžetka savladala Sjedinjene Američke Države sa 127:118.