Lionel Messi dobio nagradu za FIFA igrača 2023. godine

Sinoć je u Londonu u organizaciji svjetske krovne fudbalske organizacije (FIFA) upriličena dodjela nagrada za najbolje iz svijeta fudbala u 2023. godini – The Best FIFA Foootball Awards 2023.

Laskavo priznanje za najboljeg igrača u svijetu fudbala (The Best FIFA Men’s Player 2023) za prošlu godinu je pripalo Lionel Messiju, što je rekordni osmi put za Argentinca da osvaja ovo priznanje, a koji je u protekloj godini pored reprezentacije Argentine nastupao za Paris SG i Inter Miami.

Čarobnjak iz Argentine, koji je također osam puta osvajao i nagradu UEFA-e Ballon d’Or, u ovogodišnjem izboru iza sebe je ostavio Erlinga Haalanda i Kylian Mbappea.

Ekvivalent ovog priznanja u ženskoj konkurenciji (The Best FIFA Women’s Player 2023) osvojila je Aitana Bonmatí, fudbalerka Barcelona i reprezentativka Španije.

Najbolji trener (The Best FIFA Men’s Coach 2023) je strateg Manchester Citya Pep Guardiola, a u ženskoj konkurenciji (The Best FIFA Women’s Coach 2023) Sarina Wiegman, selektora Engleske.

Reprezentativka Engleske i član Manchester Uniteda Mary Earps je najbolji čuvar mreže u ženskoj konkurenciji (The Best FIFA Women’s Goalkeeper 2023), dok najbolji golman (The Best FIFA Men’s Goalkeeper 2023) dolazi iz Manchester Citya i reprezentacija Brazila, a riječ je o Edersonu.

Guilherme Madruga, Brazilac koji nastupa za Botofogo-SP je postigao najbolji pogodak u prošloj godini te odnio priznanje FIFA Puskas Award.

Nagrada za fair-play (The FIFA Fair Play Award) je pripala reprezentaciji Brazila, a specijalno priznanje je dobila i slavna brazilska igračica Marta.

Kada je riječ o najboljem timu prošle godine – 2023 FIFA FIFPRO Men’s World 11, dominiraju igrači Manchester Citya: Thibaut Courtois, Ruben Dias, John Stones, Kyle Walker, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Erling Haaland, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Vinicius Jr.

Među najboljim u ženskoj konkurenciji u prošloj godini – 2023 FIFA FIFPRO Women’s World 11, nalaze se: Mary Earps, Lucy Bronze, Olga Carmona, Alex Greenwood, Aitana Bonmatí, Ella Toone, Keira Walsh, Lauren James, Sam Kerr, Alex Morgan, Alessia Russo.