Luksemburg osramotio Hadžibegićeve Zmajeve u Zenici

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na stadionu Bilino Polje u Zenici ugostila selekciju Luksemburga u četvrtoj utakmici kvalifikacija za EURO 2024. Pobjeda rezultatom 0:2 je pripala Luksemburžanima.

Gosti iz Luksemburga su poveli već u četvrtoj minuti, a poslije jedne neopreznosti Leona Barišića u kaznenom prostoru naše reprezentacije Borges Sanches je ukrao loptu i matirao Ibrahima Šehića za 0:1.

Bh. reprezentacija je djelovala poprilično bezopasno, te nije kreirala prave prilike za gol i taktički je izgledao kao da nema odgovora na rezultatski deficit, stoga promjene rezultata nije bilo do odlaska na odmor.

Već od starta drugog poluvremena Faruk Hadžibegić je krenuo ofanzivnije, a u igru su od prve minute nastavka ušli Amir Hadžiahmetović i Said Hamulić. Upravo je Hadžiahmetović imao priliku pogoditi iz penala u 56. minuti, no njegov udarac je otišao visoko preko gola.

U jeku napada bh. reprezentacije dogodila se još jedna greška naše odbrane na čelu s golmanom Ibrahimom Šehićem, a koju koristi Danel Sinanu koji u 74. minuti šalje loptu u prazan gol za 0:2.

Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata te je Luksemburg stigao do druge pobjede u kvalifikacijama, dok su bh. reprezentativci upisali treći poraz u nizu.

U našoj grupi su večeras minimalne gostujuće pobjede ostvarili Portugal protiv Islanda, te Slovačka u Lihtenštajnu.

Nakon četiri kola Portugal je vodeći s maksimalne četiri pobjede, Slovačka ima 10 bodova, Luksemburg je na sedam, dok Bosna i Hercegovina i Island imaju po tri boda, a na začelju je Lihtenštajn koji je bez bodova.

Kvalifikacije se nastavljaju u septembru, a naš tim će ugostiti Lihtenštajn, nakon čega će gostovati u Islandu.

Bosna i Hercegovina: Ibrahim Šehić, Adrian Leon Barišić, Sead Kolašinac, Siniša Saničanin, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Gojko Cimirot (72′ Smail Prevljak), Benjamin Tahirović (46′ Amir Hadžiahmetović), Kenan Kodro (46′ Said Hamulić), Miroslav Stevanović (71′ Luka Menalo), Amar Dedić. Klupa: Nikola Vasilj, Kenan Pirić, Hrvoje Miličević, Jusuf Gazibegović, Sanjin Prcić, Nemanja Bilbija, Anel Ahmedhodžić, Dal Varešanović. Selektor: Faruk Hadžibegić.

Luksemburg: Anthony Moris, Maxime Chanot, Enes Mahmutovic, Florian Bohnert, Alessio Curci (58′ Marvin Martins), Yvandro Borges Sanches (83′ Dirk Carlson), Christopher Martins, Danel Sinani (90’+1 Dejvid Sinani), Leandro Barreiro, Laurent Jans, Mathias Olesen. Klupa: Ralph Schon, Tiago Pereira, Lars Gerson, Leon Elshan, Eldin Dzogovic, Seid Korac, Timothe Rupil, David Jonathans. Selektor: Luc Holtz.