Maglaj obavijen tugom: Preminuo Samir ef. Muminović

Iz Medžlisa Islamske zajednice Maglaj danas su izdali tužno saopštenje, a u kome su naveli da je preminuo Samir ef. Mumunović, imam u džematu Moševac.

Sa velikom žalošću, ali svjesni da je sve Allahova volja i odredba, obavještavamo vas da je na bolji svijet preselio naš brat i kolega Samir-ef. Muminović, imam džemata Moševac. Neka mu Uzvišeni podari najljepše džennetske bašče, objavljeno je iz MIZ Maglaj, dodajući da će termin dženaze biti naknadno objavljen.

Samir ef. Mumunović je ovog mjeseca trebao napuniti 38 godina, a rođen je 24. februara 1986. godine u Doboju. Završio je medresu “Osman-ef. Redžović” 2005. godine, a Fakultet islamskih nauka 2009. Od 2014. godine je bio imam džemata Moševac.

Bio je poznat kao ljubitelj nauke i knjige, te je Fondacija za bibliotečku djelatnost Federacije Bosne i Hercegovine 2018. godine nagradila ga priznanjem “Najčitalac”.

Brojne kolege i prijatelji su porukama putem društvenih mreža opraštaju od ef. Mumunovići, a jedan od njih je i muftija Zenički Mevludin ef. Dizdarević koji je napisao:

Svaka smrt je jedan vid rastanka, ali kao što nisu svi rastanci isti nisu ni sve smrti. Preseljenje našeg kolege Samir ef. jedan je od težih rastanaka jer je bio primjer učenosti, lijepog ahlaka i profesionalnog rada. Volio sam razgovore sa njim zbog golemog znanja koje je imao. Bio je jedan od najboljih od nas. Zato je ovo veliki gubitak za sve nas. Da mu se Allah smiluje i u Džennet ga uvede.

Teško je bilo šta kazati, maloprije saznadoh za vijest i u šoku sam. Dragi naš prijatelju Samir Muminović, molimo Allaha da ti se smiluje i da te u Džennet uvede, amin. Znali smo se godinama, zajedno i sarađivali na nekim projektima, i tebe se sjetim kad god prolazim kroz Maglaj i Moševac. Imao si iskušenje autoimune bolesti, lupusa, i sa tim si se nosio kao pravi vjernik. Ne znam osobu koja je više voljela od tebe knjigu i čitanje. Dao si doprinos svome džematu, zajednici, narodu, onima koji su te poznavali i znam da iza tebe ostaje praznina koja će se teško popuniti. Falit ćeš nam, Samir efendi. Sabur tvojoj plemenitoj porodici. Svi smo mi Allahovi i Njemu ćemo se vratiti“, napisao je hafiz Nedim Botić.

A kolika je bila njegova riječ prema pisanoj knjizi, govori i objava Gazi Husrev-begove biblioteke u kojoj se navodi:

S tugom smo primili vijest da je naš kolega Samir Muminović iz Maglaja danas preselio na Ahiret. Njegovim trudom i zalaganjem, uz veliku ljubav i predanost koju je osjećao prema knjizi, osnovana je džematska biblioteka u Moševcu, Medžlis IZ Maglaj, koju smo, ne tako davno, posjetili i bili oduševljeni onim što je napravio. Molimo Dragog Boga da našeg kolegu nagradi najljepšom nagradom, a biblioteku u Moševcu učini vakufom čijim će se dobrom i dalje mnogi koristiti i služiti.”