Ministrica Đapo s predstavnicima USAID-om razgovarala o razvoju održivog turizma u BiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je danas u Sarajevu s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o provedbi projekta „Razvoj održivog turizma u BiH“, koji ova agencija provodi u saradnji s domaćim partnerima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Projekt je osmišljen kao podrška domaćim institucijama u prevazilaženju posljedica pandemije COVID-19 na turističku privredu u Federaciji BiH, s osvrtom na kreiranje strateških okvira za dalje djelovanje, te fokusiranje na razvoj turizma usmjerenog na promociju i očuvanje zdrave životne sredine, te izradu Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH.

Na sastanku je istaknuto da su prirodni potencijali i ljepote Bosne i Hercegovine i Federacije BiH razvojna šansa turizma, te da je neophodno posebnu pažnju posvetiti razvoju ovakvih lokaliteta i sadržaja kao turističkih destinacija, te njihovom brendiranju i promociji u globalnim okvirima.

Predstavnici USAID-a istakli su zadovoljstvo aktivnostima Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma na provođenju aktivnosti i protokola neophodnih za dobijanje oznake „Safe Travels“, koju u skladu s propisanim kriterijima i standardima dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na 242. sjednici održanoj 5. 11. 2020. godine donijela zaključak kojim je primila na znanje informaciju i dokument „Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu“. Ovaj dokument je dostavila na prihvatanje Vijeću ministara BiH, kako bi Bosna i Hercegovina dobila oznaku zemlje sigurnog putovanja od strane Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC).

Očekuje se nastavak saradnje sa USAID-om na provođenju ovih projekata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.