Mladen Bartolović – Salpingidis iz Zavidovića

Mladen Bartlović je jedini nogometaš porijeklom iz Zavidovića koji je nosio dres reprezentacije Bosne i Hercegovine, a u svome nedavnom razgovoru za portal Reprezentacija.ba prisjetio se početaka svoje karijere i činjenice da je kao dječak maštao da postane košarkaš.

U ovih skoro 30 godina na stotine zanimljivih likova je imalo priliku nositi dres nogometne reprezentacije BiH. Neki su ostavili manji, neki veći trag. Onaj o kojem ćemo danas govoriti nije bio najbolji, nije ni trčao najbrže niti je zabijao najbolje golove, ali se urezao u pamćenje navijača svojim požrtvovanim odnosom prema grbu. Kada bi se god himna intonirala, njegova ruka je bila na – srcu, stoji u uvodu članka o Mladenu Bartloviću.

Bartolović je preko Zavidovića i Čapljine stigao do HNL-a (prvog ranga hrvatskog nogometa), a gdje je nosio dres dva najveća hrvatska klupa – zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka. Danas ima 43 godine, živi u Hrvatskoj blizu Vinkovca i iza sebe ima nekoliko godina trenerskog iskustva u Cibaliji.

Prve nogometne korake je napravio u Zavidovića, a za vrijeme rata ga je put odveo u Ljubuški, pa u Hrvatsku. U dva navrata je odlazio i dalje, jednom u Njemačku, a drugi put u Iran.

Ne mogu biti nezadovoljan. Igrao sam za mnoge klubove, od toga dva su najveća u Hrvatskoj, uz sam bio i reprezentativac, tako da… Najlakše se sad vraćati i prošlosti, razbijati glavu sam sebi i govoriti trebao sam ovako ili onako. Bilo, prošlo. Možda jedino žalim zbog toga što nisam igrao više u inostranstvu“, rekao je Bartolović koji je u državnom dresu odigrao 17 utakmica i postigao jedan gol.

Meni je taj period karijere bio fenomenalan. Bez obzira na sve što se dešavalo i okolnosti kakve su bile. Stekao sam prijatelje za cijeli život i igrao sa velikim igračima poput Konjića, Bolića, Barbareza, Salihamidžića… Ja sam prvi put dolazio iz Cibalije i mislio sam: ‘Joj, pa ovo su zvijezde’. Pitao sam se kako će uopšte izgledati naše druženje jer sam ih smatrao nedostupnim, ali na kraju sam se uvjerio da su to toliko veliki i ujedno jednostavno ljudi. Ljudine! Najviše me oduševio Barbarez. Nije omiljen u BiH bez razloga. Oduševio me njegov odnos prema igri, prema treningu, igračima. Pravi lider“, rekao je prisjećajući se perioda u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Za njega kažu da je nesuđeni košarkaš, a na zidovima njegove sobe su bili posteri košarkaša, a zbog njegove visine zvali su ga Salpingidisom iz Zavidovića.

Bio sam tada početkom 1990-ih potpuno ufuran u košarku. Trenirao sam košarku do 16. godine, kažu da me išlo vrlo dobro bez obzira što sam visok samo 169 centimetara. Ne morate me pitati šta sam igrao, jasno je da nisam mogao biti centar već playmaker. Ma, to su bila druga vremena. Mi kao djeca nismo visili na mobitelu. Ko zna, da nije bilo rata, lako moguće je i da bi postao košarkaš“, doda je Mladen Bartolović.

Njegov cijeli intervju možete pročitati na Reprezentacija.ba.