Mladi o cyberbullyingu: Nisi sam/a

Tekst koji ćete pročitati u nastavku je nastao tokom radionica medijske pismenosti koje je organizovao Z Portal za učenike srednjih škola iz Zavidovića.

Pišu: Eldar Hasičič, Minela Salkić, Lejla Hamidić, Tarik Sinanović, Adna Mehanović

U proteklim danima smo po prvi put imali priliku da se susretnemo sa pojmom medijske pismenosti, koji nam je omogućio profesionalni tim Z Portala. Predavači Amar i Diana su nam na najbolji način uz prezentaciju približili taj pojam, omogućili nam da proširimo znanje na tom polju.

Uz njih smo dijelili naše ideje, mišljenja i stavove. S njima smo se upoznali s par novih pojmova koji su jako bitni za razumijevanje medijske pismenosti. Obradili smo najvažniju i najzastupljeniju temu današnjice na internetu – cyberbullying, a kojoj smo ujedno i posvetili najviše vremena. Obzirom na to da svi imamo pristup internetu, moguće je da postanemo meta cyberbullyinga.

Za one koji ne znaju, cyberbullying je zlostavljanje korištenjem digitalne tehnologije. Radi se o ponašanju koje se ponavlja sa namjerom zastrašivanja, sramoćenja i slično. Pod pojmom cyberbullyinga smatramo: širenje laži ili objavljivanje tuđih fotografija, poruka, slanje uvredljivih poruka, prijetnji, lažno predstavljanje.

Cyberbullying može izazivati posljedice teže od fizičkog nasilja, ponekad se može učiniti kao da nema izlaza. Neke od najčešćih posljedica su:

  • mentalne (osjećati se uzrujano, postiđeno)
  • emocionalne (gubimo interes za stvari koje volimo)
  • fizičke (osjećamo se umorno ili imamo simptome poput glavobolje)

Poruka mladima:

Nisi sam/a! Razgovarajte s roditeljima, prijateljima, ako primijetite bilo kakav vid cyber nasilja. Sve može imati svoje negativne posljedice, zato trebate razgovarati i širiti svijest o tome. U slučaju da nemate povjerenja u vaše bližnje, pozoviti Plavi telefon – savjetodavnu liniju za djecu. Broj plavog telefona: 080 05 03 05.