Mladi o cyberbullyingu: Ozbiljan problem današnjice

Tekst koji ćete pročitati u nastavku je nastao tokom radionica medijske pismenosti koje je organizovao Z Portal za učenike srednjih škola iz Zavidovića.

Piše: Elisa Kovačević

Tema o kojoj ćemo danas da pričamo je cyberbullying.

On je danas znatno više zastupljen u odnosu na dosadašnji period iz razloga što je internet postao dostupan svakome. Kao što znamo, internet je svjetska komunikacijska mreža. To znači da se na njemu odvija sve međusobnom komunikacijom.

Internetsko nasilje ili poznato još kao cyberbullying je u današnjici postao ozbiljan problem jer „žrtva“ može doživjeti niz emocionalnih problema sto dalje vodi do društvenih, akademskih neuspjeha. I još da ne zaboravimo na najučestaliju posljedicu cyberbullyinga, a to je psihofizička trauma koju proživljava žrtva, koja zbog iste dalje proživljava anksioznost, depresiju, a često se odlučuje i na suicid.

Svi navedeni problemi bi se mogli riješiti da se naša država bavi ovom problematikom, kao što to rade razvijene zemlje. Poznato je da većina država u Evropi, a tako i šire, posjeduju određene ustanove koje se bave ozbiljno ovom problematikom dok je na Balkanu mnogo drugačije i ne pridaje se toliki značaj cyberbullingu. Nažalost.