Monetizacija fudbala – 12 evropskih velikana predstavilo Evropsku Super Ligu, UEFA zaprijetila zabranama

Večeras je 12 evropskih fudbalskih klubova predstavilo format novog takmičenja – Evropske Super Lige (European Super League), a koje bi prema njihovim navodima trebalo da zaživi od naredne godine.

Pokretanje lige za velike i bogate nije novost, o tome se govorilo decenijama unazad, no večeras su po prvi put klubovi napravili iskorak na tom planu i ovaj put ne pod okriljem UEFA-a.

AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham Hotspur su imena 12 osnivača ovog takmičenja koje bi se igralo sredinom sedmice.

Koncept takmičenja je zamišljen da se klubovima osnivačima priključe još tri koji bi činili stalne učesnike, dok bi se za još pet mjesta svake godine odlučivalo ovisno o uspjesima klubova tokom prethodne sezone. Tako bi 20 klubova bilo podijeljeno u dvije grupe od po 10, koji bi igrali po dva međusobna susreta. Potom bi najbolja tri iz obje grupe osigurale plasman u nokaut fazu, a razigravanjem između četvrtoplasiranih i petoplasiranih iz obje grupe bi se dobila još dva učesnika naredne faze.

Učesnici takmičenja bi na samom startu dobili ogromnu finansijsku inekciju, a spominju se i vrtoglave brojke za TV prava.

Krovna evropska fudbalska federacija – UEFA ranije danas je preduhtirala ozvaničenje Super Lige, te saopštenjem najavila teške sankcije za klubove i igrače koji bi učestvovali u jednom takvom takmičenju.

Iako je ovih 12 klubova saopštilo da im je cilj da domaća prvenstva ostanu u središtu fudbalskih dešavanja, UEFA je saopštila da će svakom tim koji bude učestvovao u tom takmičenju biti zabranjeno sudjelovanje u domaćim prvenstvima, a njihovim igračima bi moglo biti zabranjeno i da nastupaju za vlastite nacionalne timove.

Pokretanje Super Lige je naišlo na brojne kritike navijača obzirom na daljnju monetizaciju fudbala i pretvaranja onoga što zovemo najvažnijom sporednom stvari u puki biznis i već se nazire da bez obzira na ishod ovog spora fudbal više neće biti isti.

Jasno je da se UEFA sada suočava s velikim izazovom, naročito uzimajući u obzirom da savez nijedne države neće rado izbaciti svoje najveće klubove iz domaćih prvenstava, a da se oni “manji” klubovi neće olako pomiriti s činjenicom da je fudbal postao preskup sport za njih.